Teret neveztek el Balatonedericsen Deák Ferencről (veol.hu)

Ha nem lett volna olyan ember, mint amilyen ember volt, akkor nem lett volna olyan politikus és államférfi sem, mint amilyen lett. Így jellemezte beszédében Deák Ferencet Kiss Gábor, a zalaegerszegi Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója az iskolánál rendezett emléktábla-avatáson Balatonedericsen.

Deák Ferenc saját korában és halála után is óriási tiszteletnek örvendett, kivéve a második világháború utáni néhány évtizedet, amikor a nemszeretem történelmi személyiségek közé sorolták. Vörösmarty Mihály mondta róla, hogy az ilyen emberre szükség van, hogy ne felejtsük el azt, hogy az embert az Isten képére alkották. Valóban volt benne valami olyan emberi, ami kortársai közül is kiemelte – mondta Kiss Gábor és ecsetelte Deák Ferenc politikai pályáját, szociális érzékenységét. Hangsúlyozta, Deáknak mindig volt ideje arra, hogy ember legyen és másokkal törődjön. Vegyük ezt a példát magunk elé mi is – tanácsolta a jelenlévőknek.

A Töreky Lászlóné polgármester szerint most érkezett el az idő, hogy Söjtör nagy szülöttének, Deák Ferencnek, a haza bölcsének emléket állítson a település az iskolánál, a jövő nemzedékét oktató épület falán. Megköszönte mindazok segítségét, akik lehetővé tették az emléktábla elhelyezését, és azt kívánta, hogy az iskola udvarán álló japán akác mellett olyan béke és szeretet találjon mindenkire, mint annak idején ugyanott Deák Ferencre. A polgármester és Klujber László, a Söjtör Környéki Motorosok Baráti Köre vezetője leplezte le az emléktáblát, majd az ünneplők a szomszédos tájházhoz vonultak, ahol az épület előtti teret ez alkalommal nevezték el Deák Ferencről. A nemzeti színű szalag átvágását követően a térre elő-ször az iskolások kerekeztek be biciklivel, majd a Deák Ferenc motoros emléktúra 170 résztvevőjének képviselői robogtak be. Az emlékünnepségen az iskola diákjai énekeltek és Fazekas Bence szavalt. A Szent Mihály-napi programok sora dámalovaglással folytatódott. Szabó Csaba néptáncpedagógus tartott előadást a helyi néptánchagyományról, műsort adott a Tördemic Néptáncegyüttes, a Kajárpéci Vízirevü pedig Sobri Jóska történetét elevenítette fel tréfásan vásári vérfürdővel és nyilvános akasztással a tábortűz előtt.