Tényleg öt forint volt a kugler ma Balatonszárszón

Népszerű volt ma József Attila kedvenc süteménye, a kugler Balatonszárszón.  A helyi iskolában és a Léda cukrászdában száznál is több elfogyott napközben belőle.  Füred kapitány újabb akciója az irodalom szeretetére igyekszik nevelni az ifjú korosztályt immár második alkalommal a költészet napjához kapcsolódóan.

A kezdeményezés tavaly indult Balatonfüreden azzal a céllal, hogy fogyaszthatóvá  tegyék a kultúrát a gyerekek számára.  Az idei helyszínválasztás nem véletlen, hiszen a költészet napján a figyelem fókuszába kerül Balatonszárszó, a költő életének utolsó állomása – mondta el a hirbalaton.hu-nak ÉsKovács Péter, ötletgazda.

Azok a gyerekeknek, akik részt vettek a település által szervezett szavalóversenyen, ingyenesen kóstolhatták meg a költő kedvenc édességét. Ők azok, akik – bár jól ismerik a vers sorait – mostantól már a kugler ízére is biztosan emlékezni fognak.

Örömmel fogadták a kezdeményezést a pedagógusok is, hiszen az akció arra ösztönözheti a gyerekeket, hogy hogy ne csak „magolják” a verseket. Inkább nézzenek utána annak, ha valamit nem értenek. Valamennyiük számára: fontos, hogy legyenek olyan rendezvények a Balaton partján, amelyek a gyerekek nyelvére is lefordítják a „komoly” eseményeket.  – tette hozzá ÉsKovács Péter.

A nyár folyamán újabb hasonló alkalmakra készülhetünk, amikor ismét feltűnik majd Füred Kapitány, a balatoni mesehős a József Attila Emlékmúzeumban, vagy éppen a Csukás Színházban.

 A kugler egyébként egy ma is létező sütemény, amelyet ma már mignon néven ismerünk. A francia süteményt Kugler Henrik, a híres cukrász  honosította meg Magyarországon, és sokáig a mester nevét viselte a köznyelvben ez az édesség.