Észak-balatoni templomromok meseszép panorámával (nonstopbalaton.hu)

Ha egy kellemes őszi kirándulást, esetleg egy boros pikniket szeretnél – történelmi falak és a gyönyörű táj ölelésében – a Balatonnál, akkor ehhez három szuper helyet ajánlunk az északi oldalon, Balatonfüred vonzáskörzetében – írja a nonstopbalaton.hu. Három templomromról van szó mesés panorámával: a balatonfüredi Szent Mihály-templomrom, az aszófői Kövesdi templomrom, és a balatoncsicsói Szent Balázs templomrom.

 

A három templomrom egymástól mintegy 15-20 percnyi távolságra található. A vidéket és a környékbeli pincészeteket végigjárva, akár egy teljes napot is eltölthetsz elmélkedve, sétálgatva, piknikezve, élvezve a természet nyugalmát és e három, történelmi hely varázsát.

 

1. Szent Mihály-templomrom (Papsokai templomrom), Balatonfüred
Elmélkedésre, elvonulásra tökéletes helyet találsz a nyüzsgő Balatonfüreden, távol a Tagore-sétánytól, a Balatonszőlős felé vezető úton, Siske városrészén. A XI-XII. században épült templomromot a Régitemető utca és a Vázsonyi út által közrefogott területen találod.

Különleges élmény a templomromnál sétálni, egyrészt a rom környékéről, a Balaton keleti medencéjére nyíló pazar panoráma miatt – ahonnét láthatod a Tihanyi-félszigetet is –, másrészt a szakrális tér lényéből eredő sejtelmes, furcsa érzés miatt is, amit a templomrom körül lévő temető tovább erősít. Ide a XVIII. századtól kezdtek temetkezni, és itt nyugszik Keöd József, aki az első balatoni gőzhajó, a Kisfaludy utolsó kapitányavolt.

A papsokai Szent Mihály-templomrom helyén a IV. századig egy római villa állt, ennek az alapjaira kezdték el építeni magát a templomot. Pusztulásáig többször is átépítették, így megfigyelhetők rajta román kori, kora- és a késő gótikát jellemző jegyek is. A templom a törökök elleni harcok során, valószínűleg az 1540-es évek környékén pusztult el.

A templomromhoz közel, két balatonfüredi pincészet is található, ahol a Balaton vizének csillogását is láthatod, de a poharadba kerülő testes vörös, vagy üde fehér is csodaszép látványt nyújt.

 

2. Kövesdi templomrom, Aszófő
Tihanyt elhagyva, a 71-es főúton Keszthely felé haladva, a következő település egyből Aszófő. A főútról fordulj le a Romkápolna utcába, és menj végig a kissé toszkán hangulatot idéző fasor között. Az útról gyönyörködj az eléd táruló kilátásban, melyet a búzaföld mögött megcsillanó tó vize és a Tihanyi Bencés Apátság – innen aprónak látszó – tornyai és a Kőröshegyi völgyhíd sziluettje tesznek olyanná, mintha egy festményt szemlélnél. Haladj tovább az úton, és ott találod az 1260-70-es években épült egyhajós, román stílusú templomrom maradványait idilli környezetben. A fákkal körülvett templomrom előtt az Almás-forrás csörgedezik, melynek ivóvizét hajdanán állítólag szekereken hordták a Tihanyi-apátságba.

A Kövesdi templomromot kirándulók ezrei keresik fel, hogy a lehajló fűzfák árnyékában megpihenjenek, igyanak a forrás kellemesen frissítő vizéből és persze, hogy megcsodálják a múltból ránk maradt, büszke épületet.

Egykor egyáltalán nem lehetett idilli sem a környezet, sem a falu élete. A feltáráskor a templomban talált sírok, elszenesedett maradványok, a falban lévő ágyúgolyó-becsapódások arról tanúskodnak, hogy a török hatalmas pusztítást végzett a faluban. Úgy tudni, hogy a Gyulaffyak folyamatos támadásai miatt a veszprémi pasa feldühödött, és a tóparti településeket elpusztította. Kövesd lakói a templomban kerestek menedéket, de a török a templomra támadt, megágyúzta, majd felgyújtotta.

A feltárás során bebizonyosodott, hogy a templom helyén korábban római épület állott, ugyanis a szentély oltára alatt kiástak egy felirat nélküli római oltárkövet, melyet a rom előtt fakadó forrás mellé állítottak.

A kellemes pihenőhelyként kialakított templomromnál ma már esküvőket is tartanak. A helynek különleges hangulata és energiája van.

 

3. Szent Balázs templomrom, Balatoncsicsó
A Káli-medencei Nivegy-völgyben magasodik gyönyörű természeti környezetben a meseszép panorámával rendelkező XII-XIII. századi templomrom. Szentantalfáról érdemes megközelítened – innen zöld sáv jelzésen juthatsz fel a Szent Balázs-hegyre. Útközben bekukkanthatsz a Szent Balázs-hegyi Levendulásra vagy a Gergely Borházba is.

A törökök által elpusztított templom elődje egy XII. századi fatemplom volt, melyet egy évszázaddal később román stílusban kő épület váltott fel. 2001–2002-ben részlegesen felújították, így ma már ezt láthatod, ha ellátogatsz ide.

Érdemes tudni, hogy minden év február első szombatján szabadtéri szentmise és Balázs-áldás van a templomromnál. Erre a rendezvényre a környező települések hívein kívül az ország más részéből is elzarándokolnak a hívek, hogy részt vegyenek a szentmisén és Balázs-áldásban részesüljenek.

 

Egy kis érdekesség

A Szent Balázs templomrom egy kis érdekességet is rejteget, melynek nyomait állítólag a retusálás során eltűntettek. Egyes források szerint, 1945 tavaszáig Lancz György balatoncsicsói földbirtokos élt a templomban, melyet lakássá alakított át magának és az általa alakított Új Templomosok Rendje magyarországi székhelyének. A középkori templomos lovagrend XX. századi feltámasztójaként ismerték, aki 1926-ban vásárolta meg a templomromot, mint Jörg Adolf Lanz von Liebenfels báró, osztrák állampolgár.

Az eredeti cikk fotókkal, videóval itt olvasható.