Téli vízszint-maximum felett a Balaton vízállása

A Balaton szabályozási vízszintmaximuma a téli félévben 110 centiméter, amit a tó vízállása pár centiméterrel most is meghalad, bár több mint két hete megnyitották a Sió-zsilipet – számolt be Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője a hirbalaton.hu-nak. (December 12-én reggel 113 cm volt a Balaton átlagos vízállása a siófoki mércéhez viszonyítva, ami nem átlagmélységet jelent.)

Beszélt arról is, hogy a Sió-zsilipen 29 köbméter/másodperc sebességgel, folyamatosan engedik a Balaton vizét, ami nem hátráltatja a napirenden lévő zsilip-átépítés előkészületeit.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései szerint még legalább egy hónapig, de lehet hogy tovább is nyitva marad a zsilip – mondta. Mivel nincs a térségben árvízvédelmi készültség, ez nem okoz gondot a Sió-csatorna mentén – tette hozzá.

(A nyári félévben 120 centiméter a Balaton szabályozási vízszintmaximuma, ehhez igazítják a zsilip-nyitást, ha jelentős a víztöbblet. A téli félévben a várható jegesedés, több csapadék és a partvédelem miatt határozták meg 10 centiméterrel alacsonyabban az üzemi vízszintet.)

A Balaton vizének eresztésekor melegebb időben bőven akad fogás a Sió-zsilip angolna-csapdájában, de a tó vizének hőmérséklete már csak 2-3 fokos. Ilyenkor nem űzi a vágy ezeket a vándorló ösztönű halakat a Sargasso-tenger felé.