Téli munkák az utak mentén és parkokban Balatonalmádiban (veol.hu)

A városgondnokság idén télen is elvégzi a szükséges faápolási és fakivágási munkálatokat a városban. A fák a mélynyugalmi állapotban vannak most, éppen ezért a január és február a legalkalmasabb az ilyen munkálatokra. Ilyenkor éli túl legnagyobb eséllyel a növény a beavatkozást, minimális a sebfertőzés veszélye, illetve kíméletes az alvó állapotban lévő élőlény számára a kivágás.

 A József Attila úton öt korhadt, elhalás előtt álló ezüstjuhart, a Pannónia parkolójának sarkában egy óriási méretű ezüstnyárfát szükséges kivágni– mondta el a veol.hu-nak Agg Z. Tamás, a Városgondnokság intézményvezetője.

Kifejtette: az ezüstnyárfa kivágása azért vált szükségessé, mert kiterjedt lombkoronája veszélyes az alatta parkoló gépjárművekre, és fejlett, erőteljes gyökérzete több helyütt megrongálta az itt folyó Remete patak fedett, burkolt árkát, elszakította a jelzőlámparendszer vezérlő vezetékét, illetve felnyomta az aszfaltos útburkolatot, melyet két évvel ezelőtt egyszer már javítottunk a balesetveszélyes állapot megszüntetése érdekében.
Ennek a fának az életét egy ízben már meghosszabbították a tíz évvel ezelőtti erőteljes visszacsonkolással, amelyet akkor a fa szépen kihevert. Munkánkat minden esetben hatósági engedély birtokában végezik, amely tartalmazza a fa kivágásának az okát és rendelkezik a kivágást követő pótlási kötelezettségről. Ez utóbbinak igen nagy örömmel tesznek eleget, míg a fakivágás nem kedvenc, de szükséges foglalatosságuk – tette hozzá. Agg Z. Tamás.

Az űrszelvények gallyazásával a közszolgáltatás (hulladékszállítás) ellátását segítik. 15–20 olyan utca van Balaton­almádiban, ahol évről évre elvégzik ezt a feladatot. A parkok fáinak és a sorfáknak a gallyazásakor eltávolítják a száraz, beteg, letört ágakat, kiszellőztetik a lombkoronát. Ezzel is erőteljesebb, egészségesebb növekedésre serkenthetik a fákat. Fát csak végső esetben vágnak ki Almádiban. Ennek leggyakoribb oka a kiszáradás, az öregedés, a természetes elhalás, a viharos szelek okozta károk, a nagy méretből adódó veszélyeztetés emberre, vagyontárgyra, épületre, közművekre.