Téli csodaország mézeskalácsból (sonline.hu)

A mézeskalács készítésének több száz éves hagyománya van hazánkban, s napjainkban reneszánszukat élik a tojáshabbal díszített mázas sütemények. Egy fonyódi alkotó mesterien formálja meg a téli ünnepkör figuráit.

A karácsony egyike azoknak az ünnepeknek, amelyeken az élményhez hozzátartoznak az illatok. A frissen vágott fenyőé vagy éppen a fenséges mézeskalácsé. Ezt tapasztalta meg stábunk Madarászné Zakariás Rita fonyódi műhelyében. Itt szívvel-lélekkel készülnek a mézesek, amelyeket olyan aprólékos precizitással díszít a buzsáki származású népi iparművész, hogy a pontosságát még egy mérnök is megirigyelhetné. Mérnökökből pedig akad körülötte néhány, hiszen civilben közgazdászként dolgozik az autópályamérnökségen. Madarászné Zakariás Rita számára az igazi kikapcsolódást a mézeskalács készítés jelenti.

– Olvastam valahol, hogy a gyermekeknek az orrában bent marad az illat az érzés, amikor anya karácsonytájt mézeskalácsot süt – magyarázta a fonyódi alkotó. – Ekkor kaptam fejemhez, hogy a fiam már 14 éves és még nem volt ebben az élményben része. Négy éve sütöttem először és szinte azonnal rákattantam. Szépen lassan kiszorítottam a családot a konyhánkból, ezért szükséges lett egy saját hely, amelyet a dupla garázsunkból alakítottunk ki. Lassan ezt is kinövöm, a termékgyártás miatt és folyamatosan fogadok csoportokat.

A cikk folytatása itt elolvasható.