Településbemutató – Balatonudvari (likebalaton.hu)

Csend, nyugalom, Balaton – ez a mottója az északi parton fekvő csöppnyi településnek, és ettől a hármastól lesz igazi kis ékszerdoboz Balatonudvari. A műemléktemetőben található szív alakú sírkövek vitték a falu hírét szerte a világba, de nem ez az egyetlen érték, ami miatt érdemes idelátogatni. 

Fotó: Szűcs Ildikó


A Tihanyi-félszigettől nyugatra fekvő Balatonudvari kis faluja valóban a nyugalom és béke szigete, amelynek Örvényes és Balatonakali között mossa partját a magyar tenger. A településen északkelet-délnyugati irányban végighalad a 71-es főút, így könnyen megközelíthető akár Budapest, akár Keszthely vagy Tapolca irányából. Vonattal is elérhető, vasútállomása a falu központjában található. A balatoni bicikliút is érinti a települést, gyönyörű fasorok mellett kerekezhetünk pár lépésnyire a tótól.

Az alig 300 lelket számláló településnek olyan barátságos atmoszférája van, hogy könnyedén eltölthetjük az időt kellemes sétával és látnivalóinak felkeresésével.

Látnivalók

A legtöbb helyen a műemléktemetőt emlegetik, mint Balatonudvari nevezetességét, ami valóban kuriózumnak számít az országban, hiszen szív vagy alma alakú sírköveinek nincs párja, és eredetük a mai napig érdekli az idelátogatókat. A falu határában fekvő temető különös hangulata még a siető léptő turistát is képes megállásra késztetni, és beburkolni a békés szemlélődés állapotába. Ezt biztosan megtaláljuk ezen a kis csoda szigeten: a csendet és békét. A sírkövek történetéről itt olvashatsz érdekességeket.

A Balatonudvari Református Egyházközség Dévai Bíró Mátyás hatására alakult, templomuk az 1780-as években épült II. József türelmi rendeletét követően, késő barokk stílusban. A sorozatos villámcsapások következtében többször felújították és kijavították a templom tornyát. A templom két haranggal rendelkezik. A II. világháború folyamán, a templom mellett található parókia épületet bombatalálat érte. Sajnos oly mértékű volt a kár, hogy az egyházi irattár is elégett az épülettel együtt. Legutóbbi felújítása néhány évvel ezelőtt volt.

A cikk folytatása, további látnivalók bemutatása itt található.