Télen sem állt le az élet a zirci arborétumban (veol.hu)

 

Népszerű a zirci arborétum, az elmúlt hétvégén a látogatók száma közel annyi volt, mint egy átlagos nyári napon. Bár télen a természet mély nyugalomban van, de az élet az arborétumban nem áll meg. A park téli arcáról, a most folyó munkálatokról Szalay Jánosné, a ciszterci arborétum vezetője nyilatkozott a veol.hu-nak.

 

A közelmúltban végzett állományvizsgálat során bizonyosságot nyert, hogy a látogatói útvonalak mentén sok az elöregedett, a látogatókra veszélyes fa, a menthetetleneket ki kellett vágatnunk. A munkát szakemberekkel végeztették, akik alpinista technikával, ún. lebontással oldották meg a fák kivágását.

Az arborétumban nem lehet hagyományosan, döntéssel kivágni a fákat, mert kárt tennénk az alattuk és környezetükben lévő értékes, sokszor védett növényekben-idézi Szalayné Mártát a veol.hu.

A szakember arról is beszélt, hogy a téli arborétum egy másik, kevésbé ismert arcát mutatja a látogatóknak, mintegy titkokat felfedve. Jobban fel lehet fedezni a madarakat, a mókusokat, a parkba kéretlenül belátogató őzcsapatot. Az őzekkel küzdenek a dolgozók, mert szívesen lerágják a bokrok, facsemeték friss hajtásait.

Mindezidáig a téli hónapokban zárva tartott az arborétum, most hétvégeken, az időjárás függvényében várják a látogatókat, szánkóval be lehet menni, de kutyával nem, a téli időszakban az apátság díszudvara felől megközelítve.