Technológiai nap a badacsonytomaji Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetben (veol.hu)

Szerdán megtartották a hagyományos technológiai napot a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében. Az érdeklődő gazdálkodók számára meghirdetett rendezvényen előadások hangzottak el, technológiai lehetőségekről esett szó, tartottak metszési bemutatót és borkóstolót.

Az elmúlt évet Májer János intézetigazgató értékelte. Összefoglalta a hőmérsékleti és a csapadékadatokat, beszélt a fontosabb kártevőkről. Kiemelte, hogy a vaddisznók száma jelentősen nőtt az elmúlt években, és kártételük nem elhanyagolható. A szüret tavaly korán kezdődött, és gyors volt az éréslefutás. A legtöbb fajtát már augusztusban le kellett szedni. Mennyiségi és minőségi szempontból is kiemelkedő esztendő volt a 2018-as, az elmúlt 10-15 év legnagyobb termését szüretelték a gazdák. Jelenleg a teli pincék okozzák a legtöbb gondot, hiszen a többlettermést értékesíteni is kell.

– Ez a szezon az átlagosnál melegebb, száraz téllel indult, és korán kezdett tavaszodni is, a szokásosnál előrébb tart a természet. Az intézetben értékeltük a Balaton-felvidéki borvidékek vesszőmintáit. Az elhalt főrügyek száma nagyon kevés, egyedül a Balaton-felvidéki borvidék sirah és Irsai Olivér fajtáiban találtunk magasabb rügypusztulási értékeket, de még ez is belefér a természetes rügypusztulási számokba, ezt a szőlők még kompenzálni tudják. A rügytermékenység mindenhol magas. A szőlőt károsító fitofág atkák száma alacsony, és hasznos ragadozó atkák is találhatók a területeken – mondta el előadásában Májer János.

Az igazgató felhívta a figyelmet arra, hogy az agrár-környezetgazdálkodási programban kötelező talajvizsgálatok ötéves érvényessége idén lejár.

A hűvös idő miatt az előadásokat és termékbemutatókat idén házon belül tartották. Németh Krisztina, a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa az ökológiai szőlőtermesztés lehetőségeiről beszélt, majd korszerű támrendszereket és szőlőművelő eszközöket mutattak be az egybegyűlteknek. Idén is megtartották a hagyományos metszési bemutatót, ahol a csapos és szálvesszős metszést lehetett megismerni.

A program végén Szőke Barna borász tartott kóstolót az intézet boraiból – írja a veol.hu.