Te se add fel! (tvkeszthely.hu)

Az autoimmun betegségekre és a sclerosis multiplexre hívja fel a figyelmet Ternován Zoltán. Az SM betegséggel küzdő férfi 16 nap alatt körbetekeri Magyarországot. Túrája Keszthelyt is érintette, ahol helyi – szintén ilyen betegséggel küzdő – férfi is csatlakozott hozzá. A kerékpárosokat a város polgármestere köszöntötte.

Harmadmagával érkezett a keszthelyi Balaton-partra Ternován Zoltán a napokban. Az 52 éves férfinél 15 éve diagnosztizálták a sclerosis multiplex nevű betegséget, mely a központi idegrendszert érintve okoz rokkantságot. Zoltán a sporttal küzd a betegség ellen. Azt mondja, sokat adott neki a kerékpározás.

Egyrészt azt, hogy még jól érzem magam. Szerintem, hogy ha engem nem diagnosztizálnak vagy nem kezdek el igazán sportolni – előtte is sportoltam persze – de hogy ha nem veszem ezt komolyan, nem gondolom azt, hogy én teljes életet szeretnék élni a lehető leghosszabb ideig, akkor lehet, hogy most tök máshol tartanék.” – mondta el a férfi.

Ternován Zoltánt és társait Keszthely polgármestere köszöntötte a Zenepavilonnál. Zoltán május 13-án indult Esztergomból. Az eddig letekert 1100 kilométer során többen csatlakoztak hozzá. Így tett egy rövid szakaszon a keszthelyi Törzsök Balázs is, akinél tavaly diagnosztizálták a SM betegséget. Ruzsics Ferenc úgy véli, óriási akaraterőre tesznek tanúbizonyságot Ternován Zoltán és társai.

Ruzsics Ferenc, polgármester: „Kaptam nem rég egy e-mail Ternován Zoltántól, aki segítséget kért. Ő egy s sclerosis multiplexben szenvedő férfitársunk, aki elhatározta, hogy körbetekeri Magyarországot kerékpárral és megpróbál magának társakat is szerezni. Szerintem bámulatos akaratereje van a betegségéhez viszonyítva.”

2015 után ez a második túrája Ternován Zoltánnak. Előbb a sclerosis multiplexre, idén pedig az összes autoimmun betegségre kívánja felhívni a figyelmet, azzal az üzenettel, hogy „Te se add fel!”.A 16 napos, körülbelül 1600 kilométeres kerékpározás Budapesten zárul – olvasható a keszthelyi televízió weboldalán.