“TAVIHAR” vízi viharjelző alkalmazás okostelefonra

A változó klímaviszonyok miatt még nagyobb szerepe lehet a Balatonnál élők, vagy ott időzők számára, hogy a tó viharjelző-rendszerének információi elérhetők a “TAVIHAR” elnevezésű, mobileszközökön használható Widget alkalmazással is. Az ingyenesen letölthető program jelenleg Android alapú okostelefonokra és tabletekre optimalizált – olvasható a katasztrófavédelem honlapján, ahol részletes útmutató is található az alkalmazás letöltéséhez.

Április elsejétől október harmincegyedikéig működik a balatoni vihar-előrejelző és viharjelző szolgálat. Az információi elérhetők egy kismértékű adatforgalmat igénylő alkalmazás futtatásával. A megjeleníthető adatok frissüléséhez folyamatos internetkapcsolat szükséges.

A telepítéshez és használathoz szükséges részletes útmutató itt olvasható.

Az alkalmazással kapcsolatos kérdéseket, észrevételeket a fejlesztes@rsoe.hu e-mail címre várják.

 

A viharjelző-rendszer működtetésének jogi háttere

A Magyarország hajózható tavainak viharveszélyeiről tájékoztató, a katasztrofavedelem.hu honlapon is folyamatosan követhető program mobileszközökön is futtatható változatát a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület fejlesztői készítették el, a többször módosított 46/2001. (XII. 27) BM rendelet alapján a Balatonon, a Velencei-tavon, a Tisza-tavon és a Fertő tavon.

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület (RSOE) által felügyelt és működtetett rendszer a főigazgatóság és az érintett megyei igazgatóságok honlapján keresztül is tájékoztat a tavak aktuális viharhelyzetéről.