Tavaszi Zsongásra készül Balatonfüred (FüredKult)

Balatonfüreden a tavaszt is klasszikusan fesztivállal köszöntik. A pezsgő kulturális kínálatban lesz majd irodalom, képzőművészet, zene, tánc, színház, történelmi-gasztromómiai városnéző séta és tartalmas gyermekprogramok. Március 15-én megelevenednek a forradalmi események is.

– Szezonnyitásról lassan már nem tudunk beszélni, hisz gyakorlatilag nem is ért véget az előző szezon – véli Schmidtné Kositzky Anett, a Füredkult ügyvezetője. A Balaton-parti településekről általában azt szokták gondolni, hogy a téli időszakban elcsendesednek. Füreden januárban és februárban is voltak kulturális programok, márciustól pedig minden hétvégén lesz rendezvényünk: március 7-én megnyitjuk a kortárs magyar képzőművészet seregszemléjének számító TOP 10 kiállításunkat, a nemzeti ünnepre pedig pezsgő kulturális fesztivállal készülünk. A programok kötődnek a történelmi eseményekhez, de elsősorban művészeti fesztiválról van szó, színházzal és az alkotóművészet különféle ágaival. Az összes korosztályra gondoltunk, és nem tartunk a szeszélyes tavaszi időjárástól sem. Bátran szervezünk szabadtéri programokat, csak a nagyon mostoha körülmények elől menekülünk fedett helyre – tette hozzá az ügyvezető.

A programok már március 13-án elkezdődnek: a délután háromkor induló gasztronómiai sétán hajdan volt ízek és történeket nyomába erednek, majd a Vaszary Galériában mutatják be Gyimesi Emese Gyermekszemmel Szendrey Júlia családjában című kötetét. A Kisfaludy Galériában Hajdu Steve és Fenyő Iván olvassa fel Arany János és Petőfi Sándor levelezését, ami amellett, hogy híven tükrözi barátságuk érzelmi hőfokát, árnyalatait és humorukat, naplószerűen tudósít a forradalom történéseiről is.

Szombattól a gyerekeket népi játszótér várja a Tagore sétányon, a Vaszary Alkotóműhelyben pedig tűzzománcozni lehet Mácsai Zsófiával. Fülöp Júlia idegenvezető tematikus sétája a Vaszary Galéria kertjéből indul, sora véve a 48-as forradalom füredi eseményeit. A kora délutáni Pörköltészeten Petőfi és Arany műveiből válogatnak a Blaha Étteremben, a Kisfaludy Galéria mesekastélyában pedig Jókai Mór Huszti beteglátogatók című novellája elevenedik meg a MASZK Bábszínház jóvoltából. Kora este két koncert közül lehet választani: Dunai Tamás és Jávori Fegya odesszai kocsmadalait a Zsidó Kiválóságok Házában lehet majd hallani, az Anna Grand dísztermében pedig a Kossuth-díjas énekesnő, Tokody Ilona és a Mendelssohn Kamarazenekar válogat majd Purcell, Vivaldi és Mozart darabjaiból. A koncert után hangulatos fáklyás felvonulás indul a reformkori negyedben, és tárlatvezetést tartanak a TOP 10 – Kortárs magyar című kiállításon.