Tartósan betöltetlen háziorvosi körzetek (magyarhirlap.hu)

Zala megyében van a legkevesebb tartósan betöltetlen háziorvosi praxis, ott öt, míg Vas és Komárom megyében nyolc körzet vár gazdára. Négy megyében csökkent a tartósan betöltetlen háziorvosi körzetek száma, ami azt jelenti, Hajdú-Bihar, Heves és Veszprém megyében, illetve a fővárosban egy-egy praxisban már van állandó ellátás.

graf2o

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ március 1-jei adatai szerint összességében tavaly decemberhez képest nőtt a tartósan betöltetlen körzetek száma, jelenleg háromszázötvennégy ilyen van az országban.

A tartósan betöltetlen körzet fogalma nem azt jelenti, hogy ezeken a helyeken nincs orvosi ellátás. A hivatalos megfogalmazás szerint az a körzet is tartósan betöltetlennek számít, ahol az ellátási kötelezettségnek hat hónapot meghaladóan csak helyettesítéssel tudnak eleget tenni. A legrosszabb helyzet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van, ahol ötven praxis vár állandó háziorvosra, a második helyen pedig Békés megye áll, ahol huszonhét körzetbe várnak kollégákat. Ezt követi Jász-Nagykun-Szolnok megye huszonhat tartósan betöltetlen hellyel.

A legkevesebb üres körzet Zala megyében található, ott öt praxis vár gazdára, Vas és Komárom-Esztergom megyében nyolc-nyolc, míg Csongrád megyében kilenc körzetet kellene feltölteni.
Ugyancsak tavaly decemberben fogadta el a kormány a humántárca átalakítási koncepcióját a sürgősségi beteg- és alapellátás területén. Ennek alapján létrehoznák a járási egészségközpontokat, tehermentesítve a kórházi betegellátást.

Az elvárás az lesz, hogy diagnózis már az alapellátásban megszülessen úgy, hogy a háziorvos használhatja valamennyi megszerzett szakvizsgáját.

Ezzel kapcsolatban felmérés is készült 2016-ban, a Svájci–Magyar Alapellátás-fejlesztési Modellprogram keretében. Kiderült, a háziorvosok negyvennyolc százaléka egy, harminchat százaléka kettő, tizenhárom százaléka három szakvizsgával rendelkezik, míg százból hárman négy szakmában is elláthatnák betegeket. Száz körüli volt azoknak a száma, akik kizárólag általános orvostani képzettséggel dolgoznak. Ezeregyszáz fő rendelkezik belgyógyászati szakvizsgával, aneszteziológiai és intenzív terápiás szakvizsgája százharminc háziorvosnak van, és negyven főt meghaladóan találtak sebészeti, tüdőgyógyászati, szülészeti, oxiológiai, gasztroenterológiai és diabetológiai szakvizsgával rendelkező kollégákat – írja a magyarhirlap.hu.