Társadalmi vitát indítottak a túl zajos balatoni rendezvények miatt

Társadalmi vitát indítottak egy közösségi portálon BaHaKó azaz a Balatoni Hangerő Kódex néven, hogy párbeszéd kezdődjön a Balaton régióban zajló rendezvények hangerőkibocsátásáról. “Beszélgessünk, vitatkozzunk! Cél, hogy kialakítsunk egy hangerő kódexet, mit, meddig, hogyan, hol halljunk” – írja az oldal

 

“A lényeg az lenne, hogy társadalmi vita alakuljon ki, és ennek a párbeszédnek a konklúziója alapján létrejöjjön egy mindenki által betartható hangerő kódex. Nem arról van szó, hogy ne legyenek kültéri hangosított programok, sokkal inkább arról szól, milyen keretek között legyenek lebonyolíthatók.

Szakemberek (hang és zaj specialisták) bevonásával helyszíni elemzések, javaslatok készítése. Ezen szakmunkák alapján a helyi jegyzők kellő segítséget kaphatnak az engedélyek kiadása során. Egyértelmű, mérhető korlátokat lehet megszabni. Időszakokra, hangerőszintre lebontva lehet az engedélyeket kiállítani. Ez egyben a helyben lévő hallgatóságot is megóvja a túlzott, káros hangerőtől. Mérő eszközöket célszerű beszerezni és folyamatosan ellenőrizni, hogy betartják-e az engedélyben meghatározott színteket. A jelenlegi gyakorlatban ez hiányzik a legjobban. Van akinek hangos, van akinek nem… A hatóságok nincsenek erre felkészítve és ebből vannak a konfliktusok. Tanulmányozni célszerű azt is, hogy a nemzetközi gyakorlatban van-e már ehhez hasonló szabályozás. Apropó szabályozás, ez a lényeg és nem a tiltás.

A BaHaKó közösségnek nem célja a TILTÁS! A Balaton és régiója közösségi tér és ennek megfelelően a hang és zaj hatás is mindanyájunkat érint. Jelenleg nincs egy elfogadott, megvitatott szabályozás ezért kezdeményezzük ezen az oldalon is.

Várjuk az építő szándékú véleményeket, hogy a jövő szezontól korrekt hangerő mellet élvezhessük a Balaton nyújtotta lehetőségeket.” – olvasható a meghirdetett társadalmi vita facebook oldalán.