Tarr Lajos festőművésznek állít emléket a siófoki tárlat (siofok.hu)

Tarr Lajos festőművész születésének 100. évfordulója alkalmából nyílt kiállítás a városnapon a Kálmán Imre Művelődési Központ galériáján, ahol a művész festményei mellett a Siófok-térségi Helyi Érték Egyesület (HÉ!) alkotóinak munkái is megtekinthetők.

„Egyesületünk hat évvel ezelőtt felkarolta a helyi művészeket, és létrehozta az első közös tárlatot, ahol bemutatták tehetségüket a siófoki alkotók. Ezek a művészek azóta nagyon sokat fejlődtek”

– mondta a megnyitón Gyarmati László, a Siófok-térségi Helyi Érték Egyesület elnöke. A megnyitót levélben köszöntő Kocsisné Várnagy Tünde, az önkormányzat humán bizottságának elnöke arról írt: zilált, időnként a káosz érzését keltő világunkban csodákra képes egy ilyen tárlat. Kiszakít, reményt ad és elvarázsol, oázis a békére és szépre vágyó léleknek, hely, ahol megáll az idő és megérinthet a művészet megtisztító és megnyugtató légköre.

Tarr Lajos tájképei valóban ezt az érzést keltik. A festő művészi pályája előtt dolgozott körzeti iskolaigazgatóként, járási népművelési felügyelői és rajztanári beosztásban, majd 1968-tól, Siófok várossá alakulásától a városi tanács alkalmazottjaként, nyugdíjazásáig. Alkotásaival 1962-től szerepelt kiállításokon, több rangos díjat, kitüntetést kapott.

„A somogyi táj szerelmese volt, sokszor festette a Siófok és Töreki körüli erdőket, mezőket minden évszakban. Varázslatos akvarelljein megjelennek az erdő vadjai, a Balaton változó szépsége, az erdők, mezők hajnali, vagy napsütéses hangulata és a virágok színgazdagsága”

– írja a városi és a megyei értéktárba is felvett festőművész munkásságáról Mizerák Beáta, a január 10-ig látogatható kiállítás főszervezője az egyesület kiadványában.

Bardócziné dr. Molnár Anita alpolgármester a megnyitón arról beszélt: Siófokon nagyon aktív az alkotó közösség, méltán lehetünk büszkék a művészekre. Völgyi Lajos képviselő, a SiópArt főszerkesztője a város kulturális folyóiratának idei negyedik számát ajánlotta a közönség figyelmébe. Ebben olvasható többek között Mizerák Beáta esszéje Tarr Lajos munkásságáról, valamint Somi Éva kritikája a „HÉ!” egyesület alkotóinak verseskötetéről – olvasható a város honlapjára feltöltött összefoglalóban.