Tarolt a vírus – bezárták a keszthelyi Madárparkot

A keszthelyi madárpark teljes állományát, 380 gyönyörű madarat kellett elpusztítani a madárinfluenza továbbterjedésének veszélye miatt. A Madárpark és a kastély vezetőségét és munkatársait is sokkolta az eset.

Szomorú hírt kell közölnünk veletek. Sajnos Madárparkunk kis lakói is áldozatul estek az országos madárinfluenza (H5N1) járványnak. Most egy időre bezárjuk a Pálmaház és Madárpark kapuit, hogy a szükséges óvintézkedéseket elvégezzük, de jövőre remélhetőleg már újra fiókáktól lesz hangos a madárparkunk.

– idézi a Helikon Kastélymúzeum / Madárpark és Pálmaház Facebook oldalára feltöltött közleményt a likebalaton.hu.

A hírt a NÉBIH is megjelentette:

“A keszthelyi Festetics-kastély elkerített madárparkjában is megjelent a madárinfluenza. Az állategészségügyi szakemberek a betegség továbbterjedésének megakadályozása érdekében a mintegy 380 fogságban tartott vadmadárból álló állomány felszámolását haladéktalanul megkezdték. A keszthelyi Festetics-kastély madárparkjának dolgozói az állatok váratlan elhullására lettek figyelmesek. Egy nap alatt nyolc, majd további négy madár hullott el előzetes tünetek nélkül.”

A mintákból a Nébih laboratóriuma mindegyik esetben a madárinfluenza vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta – tette hozzá a hatóság.