Tárlat az Év Balatoni Házaiból Keszthelyen

Holnap nyit és 2021. december 15.-ig látható az a vándorkiállítás, melyet az „Év Balatoni Háza” építészeti pályázat elmúlt évben díjazott alkotásaiból készült installációkon lehet megtekinteni a keszthelyi Balaton Színház előcsarnokában. A zaol.hu beszámolója szerint tavaly két keszthelyi épület is díjat kapott az akcióban, ezért most a városban tartották a beharangozó sajtótájékoztatót. A pályázat célja, hogy népszerűsítse és megismertesse a tágabb közönséggel a minőségi építészetet, felhívva a figyelmet a Balatonnál lévő példaértékű épületekre.

 

Lengl Zoltán, Zala megyei állami főépítész a szerdai sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a Balatoni Szövetség és a Nők a Balatonért Egyesület – a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkárságának támogatásával – immár negyedik alkalommal hirdette meg az „Év Balatoni Háza” pályázatot, amelyre december 15-ig lehet jelentkezni az üdülőkörzet területén 2013. január 1. után épült, felújított vagy átalakított épületekkel. (http://azevbalatonihaza.hu/)

A nevezéseket három kategóriában várják: külön versengenek a lakóházak, a középületek, valamint az üdülő, illetve gazdasági célú épületek. A pályázatra elektronikusan lehet nevezni.

A beérkezett tervrajzok és fotók alapján, előbírálat után, a zsűri által kiválasztott épületeket a helyszínen is megtekintik, s ezt követően dönt a bíráló bizottság, amelyben a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége, a három érintett megye építész kamarája, a NABE és a Balatoni Szövetség képviselője kap helyet, elnöke pedig Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkára lesz.

A tavalyi díjakból kettő Keszthelyre került, ezért az idei pályázat sajtóbemutatását a legutóbbi „Év Balatoni Lakóháza” címmel elismert Castelli-villa udvarán rendezték.

Pálfi László és Pálfiné Gelencsér Judit tulajdonos a lapnak arról beszélt: megtisztelő volt a díj elnyerése, habár az elsősorban Kurucz Szabolcs tervezőt illeti.

A család három gyermekével él a felújított házban, amely a kerttel együtt „napi használatban van”, tették hozzá, elárulva: otthonuk már sokak érdeklődését felkeltette.