Tapolcán tartják a 27. Nemzeti Minőségügyi Konferenciát (MTI)

A minőség, a megfelelőség és a fenntarthatóság kéz a kézben járnak – fejtette ki Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára egy videoban, köszöntve a csütörtökön Tapolcán megrendezett 27. Nemzeti Minőségügyi Konferenciát. Boros Anita szerint a három tényező mindegyikéért külön-külön is tenni kell, de még hatásosabb, ha ezek együttesen érvényesülnek a gazdaságban, egy közösségben, a mindennapjainkban.

Az ISO 9000 Fórum Egyesület által csütörtökön és pénteken rendezett 27. Nemzeti Minőségügyi Konferencia központjában a deglobalizációs időszak kihívásai, a változásmenedzselés, a digitalizáció és a fenntarthatóság szerepelnek.

Előadásában Boros Anita a kormányzati válságkezelési munkából a fenntarthatóságot és minőségbiztosítást erősítő lépéseket ismertette az építőipar helyzete mellett a klíma- és természetvédelmi akciótervre és a zöld államkötvény fontosságára is kitérve.
Kiemelte: a készülő fenntartható építésgazdasági stratégia célja, hogy Magyarországon legyen a legkönnyebb építeni, jó minőségben és megfizethető áron, miközben hazai alapanyagból elsődlegesen hazai vállalkozásokkal erősítik a fenntartható magyar építőipart.

Kiemelte: 2020 és 2025 között olyan intézkedéseket terveznek, amelyek kiszámítható építőipari megrendelésállományt tudnak biztosítani. Könnyíteni kívánják az építési engedélyezési és kivitelezési eljárásokat. Azt is el kívánják érni, hogy a közberuházások, amelyek az építőipari megrendelésállomány majdnem felét teszik ki, kevesebb fennakadással valósuljanak meg.

Az építőipar számára fontos a munka és a szakképzett munkaerő, és hogy élvezzék a kormányzat támogatását, ami a stratégiával megvalósul – hangsúlyozta.