Tapolcán száműzik a nejlont, hódít a „nem kell zacskó” mozgalom (veol.hu)

A környezettudatosság jegyében sokan egyre kevesebb egyszer használatos műanyag zacskót vásárolnak. A „nem kell zacskó” mozgalmat egy ceglédi vállalkozó édesanya indította el, kezdeményezésével meghódítva az országot, amelyet Tapolcán is átvett már egy kis üzlet – írja a veol.hu.

Martonné Novák Enikő gyógynövényboltjában mostantól szükség esetén már minden vásárló ingyen kap tex­tiltáskát, amelyet aztán visszavárnak a boltba. A kölcsöntáskákat Enikő alkalmazottja, Szabóné Dörner Anikó varrja, aki egyébként varrónő

– Már ősszel felmerült az ötlet, hogy bevezessük a kölcsöntáskát, de az év végi hajtásban elodáztuk. Most viszont Anikó megvarrta az első tíz darabot, és hogy biztosabban visszakapjuk, ráírtuk az üzlet nevét is – mutatja Enikő az ízléses textiltáskákat. Anikó készített több méretben kézitáskát és vállra akaszthatót egyaránt. A két vidám fiatal anyuka otthon, a családban szintén odafigyel a környezetvédelemre, szelektíven gyűjtik a hulladékot, komposztálnak. Enikőt a felnőtt fia is buzdította, hogy mielőbb csomagolásmentes üzlet legyen az édesanyja boltja.

– Már korábban elkezdtük kivezetni a forgalomból a nejlontáskát, csak papírtasakot árultunk. De tartottunk használt, otthon már feleslegessé vált nejlontáskát is, azt ingyen elvihette, akinek kellett. Utóbbit váltjuk fel most a textiltáskákkal – mondja Martonné Novák Enikő. Tudomása szerint Tapolcán az ő üzlete vezeti be először a kölcsöntáskát, reméli, hogy sok követőre talál majd, és az emberek fejében is változást hoz a szemlélet.

 

Van, aki már régóta védi a környezetét textiltáskákkal

Vizeli Józsefné Marika 16 éves kora óta szeret varrni, sőt, mára a családját is megfertőzte. Lányait megtanította a varrásra, a kisebbik kollégiumi szobatársainak is textilszütyőket varrt ajándékba. – Három gyermeket neveltünk fel, céltudatosan. A tisztaságot és a környezetvédelmet mindig szem előtt tartottuk. Utazáskor összegyűjtöttük a szemetet, ma már a saját családjukban alkalmazzák. Ketten maradtunk itthon a férjemmel, folyamatosan szelektíven gyűjtjük a szemetet, és komposztálunk, kupakot gyűjtünk sok éve már. A textiltáskákat legalább három éve használom. Ha kis női ridiküllel megyek a városba, annak az alján is lapul egy kicsire összehajtott textiltáska. Abba teszem a zöldséget, gyümölcsöt, egy másikba a kenyeret. Németországban már a húsboltokba is saját műanyag dobozzal mennek a vásárlók, tervezem, hogy ezt is bevezetem, ha furcsán is néznek majd rám – mondja Marika, aki sosem szerette, igénytelennek tartotta a zörgős nejlonzacskókat.

A foltvarró klubban, amelynek tagja, remek táskákat varrnak a hölgyek, köztük természetesen Marika is. – A legegyszerűbbtől a dizájnosig varrtam már sokfélét, szívesen használom azokat is. A legpraktikusabb például ez a bélésanyagból varrt kis zacskó, amely könnyű, kicsire összehajtható és egy gombbal záródik. Méteráruboltokban pár száz forintért lehet kapni hasonló maradék anyagokat, amelyekből ilyet lehet varrni, egyszerűen – magyarázza Marika, aki korábban óvónő volt. Nem zavarja, hogy még sok helyen furcsán néznek rá, ha nem kér zacskót egy üzletben vásárlás után. Úgy véli, az újrahasznosítást, a környezetvédelmet már óvodáskorban el kell kezdeni tanítani, hogy ahhoz szokjanak hozzá növekedésük során a gyerekek – írja a veol.hu.