Tapolcán sorakoztak fel a magyar buszgyártás kincsei (vezess.hu)

Szombaton egész nap tömegek hömpölyögtek Tapolca belvárosában. Nagyon sokan voltak kíváncsiak a szélrózsa minden irányából odasereglett retró Ikarusokra – írja a vezess.hu.

Fotó: Aranyi Péter (vezess.hu)

2020-ban a pandémia miatt elmaradt a nemzetközi autóbuszos találkozó Tapolcán. Idén azonban már semmi sem állhatott a rendezvény útjába, amelyet egyébként harmadszorra rendeztek meg a Veszprém-megyei városkában.

Tapolcán 2016-ban rendeztek először Ikarus találkozót azzal a céllal, hogy Magyarország nyugati felében is legyen egy olyan esemény, amelyen felvonulhatnak a magyar buszgyártás féltve őrzött kincsei. Az esemény a németországi Ikarus-találkozó “testvérrendezvénye”, ez azt jelenti, hogy páros években Tapolcán, páratlan években pedig Németországban tartanak nemzetközi Ikarus-találkozót.

Az idei eseményen számos legendás Ikarus autóbuszt lehetett megtekinteni, kezdve az Ikarus 31-estől, az 55-ösön és a 66-oson át egészen a 260-asokig és a 400-as család egyes tagjaiig.  Sőt, a legmodernebb, napjainkban készülő elektromos Ikarusok is láthatók voltak. Mindent összevetve a legendás gyártó legalább 66 éves “termését” tapogathatták és simogathatták meg az Ikarus- és az autóbusz rajongók.

A szervezők munkáját dicséri, hogy olyan különleges típusok is láthatók voltak, mintegy Svédországból hazahozott Ikarus 661-es, egy eredetileg Angliában használt Ikarus 481-es, vagy éppen egy Ikarus 396-os tárgyalóbusz. A kiállításon ugyanakkor a múlt héten Hatvanban bemutatott Mávaut emeletes is bemutatkozott a nagyközönségnek.

A vezess.hu galériájában a teljesség igénye nélkül közel 40 darab fotó látható a szombati nemzetközi Ikarus-találkozóról.