Tapolcai turisztikai fórum a legfontosabb teendőkről (veol.hu)

A második alkalommal megrendezett tapolcai turisztikai egyeztető fórumon kiderült, hogy mely tervek valósultak meg és mik a legfontosabb tennivalók a városban. Több a vendég, jó lenne, ha tovább maradnának – hangzott el a fórumon.

A vendéglátók, szállásadók, helyi vállalkozók részéről elhangzott, hogy évről évre magasabb a látogatók, szállást igénybe vevő vendégek száma, azonban el kellene érni, hogy a vendégek az átlagos egy-két éjszaka helyett tovább maradjanak. Jó kezdeményezés volt a nyári tóparti kamarakoncertek sorozata, és a barlang új beléptetési rendszere is bevált. A belépésre várók sokan a helyi vendéglátósok, az iskolamúzeum és a strand forgalmát erősítették.

Nem egyeztek a vélemények a tapolcai turisztikai fórumon a tekintetben, hogy elégséges mennyiségű útbaigazító tábla jelzi-e a belvárosban a barlangot és a Malom-tavat, abban viszont mindannyian egyet- értettek, hogy szükség lenne egy turisztikai egyesületre, valamint egy olyan helyiségre, ahol együtt bemutathatnák értékeiket a tapolcai alkotók. A helyi eseményeken az ő aktív részvételük valószínűleg csak úgy oldható meg a jövőben, ha együttesen lépnek fel ennek érdekében. Sajnálatos, hogy a napokban rendezett pisztráng- és borfesztiválon csupán egyetlen helyi kézműves árulta portékáit, ezen változtatni kell, hiszen a turisták mindenütt a helyi értékeket keresik.

Továbbra sem megnyugtató a helyzet a drogosokat illetően, a joghézagok sem az előrelépést segítik. Még mindig nincs az ingyenes parkolási lehetőséget jelző tábla a város szélén, miközben a városközpont zsúfolt a gépkocsiktól. Készül már a város honlapja, és van már reggelizőhely a városközpontban, valamint kaphatóak végre helyi ételek is. Azok sorát a Pelion Szálló a jövőben bővíteni szeretné. Keresi annak a megoldását is, hogy külső vendégek is igénybe vehessék a fürdőszolgáltatásokat a szállodában. Bár a vendégforgalom jó, több rendezvényt tervez a szálló, fitneszcsomagokat állítanak össze. Bevált a kedvezményt nyújtó Tapolca-vendégjegy, és a Tourinform- iroda kerékpár-kölcsönzési lehetőségét is örömmel fogadják a vendégek. Az irodában már 11 nyelven kínálják a várostérképet, amely interneten szintén elérhető.

Örvendetes, hogy a városközpontban új üzletek nyíltak és nyílnak a közeljövőben, azonban továbbra sincs olyan tóparti üzlet, amely a helyi iparművészek, alkotók portékáit árulná. Szükség lenne speciális helyi apró ajándékokra a testvérvárosi látogatások alkalmával is. Szálláshely-minősítő rendszerre igény van, mert akad olyan szállás a városban, amely nem jó kritikákat kap a vendégektől, ezáltal rontja a város hírnevét is. A jövőben mindezek érdekében rendszeres fórumok összehívását tervezi a város vezetése és a Tourinform-iroda.