Tanácsok a legjobb helyről (tvkeszthely.hu)

Nem csak a hallgatói képzés és kutatás, hanem a szőlősgazdák segítése is célja a Georgikon Kar Kertészeti Tanszékének. Legutóbb a csemege- és borszőlőkről volt szó az egyetem szőlészetében. A rendezvényen elhangzott: minőségi és mennyiségi szempontból is felülmúlhatja a szőlő- és bortermés az elmúlt évet – tájékoztat weboldalán a Keszthelyi Televízió.

A bemutatón elsősorban az itt nemesített fajtákat ismertették az érdeklődőkkel. Az egyre kedveltebb csemegeszőlők mellett természetesen a fő hangsúlyt a bőrszőlők kapták.

„Alapvetően, amit mindenképpen meg kell említeni, az a Cserszegi fűszeres, ami innen származik. Magyarországon ez a fajta most már a második legnagyobb termőfelülettel rendelkezik. Emellett nagyon sikeres fajták voltak a Pátria, Rozália, Corvinus. Emellett amire mostanában nagy hangsúlyt fektetünk és ígéretesnek tűnik az a Messiás nevű, vörösbort adó szőlőfajta. ez még csak egy fajtajelölt, de én úgy gondolom, hogy a későbbiekre nézve nagyon ígéretes lehet ez a fajta.” – nyilatkozta Szabó Péter a Kertészeti Tanszék oktatója a televíziónak.

Az érdeklődő gazdáknak minden évben elméleti és gyakorlati tanácsokkal szolgálnak az ilyen bemutatókon. A hallgatói, kutatói és oktatói bázisként működő egyetemi szőlészet mindig sok szőlő és bortermelőt vonz.

Az egyetem kísérleti telepén még sok hasznos tanácsot osztottak meg a gazdákkal. Elhangzott, hogy a Dunántúlon is megjelent szőlőkabóca elleni védekezésre nagy gondot kell fordítani. Az idei évjárat egyébként mennyiségi és minőségi szempontból is kedvező lesz. Tavaly 2,8 millió hektoliter bort állítottak elő hazánkban, ez akár a 3 milliót is meghaladhatja idén.