Szüretünnepbe sűrítette elmaradt programjait Várvölgy (InfoRégió)

A járványhelyzet nagyon sok közösségi programot ütött ki, település szerte tradicionális események, ünnepek megtartása maradt el. Tavasz óta a szüretünnep volt az első adandó alkalom, hogy rendezvényeket tekintve visszatérjenek a hagyományokhoz. Szeptember végén szőlős-boros településhez méltón megtartották a szüreti felvonulást, s részben jelképesen „pótolták” az elmaradt rendezvényeket.

  rendezvény tradíciókra épül, néhány esztendő kihagyása után már fél évtizede újra hagyománnyá vált – írja az InfoRégió.  Kistraktorosok vonulása nyújtja a látványosságot, az utasok, egyéb járműveken kísérők közt mindig ott van a falu apraja-nagyja, így történt ez idén is. A menetelők a Szent Domonkos Étteremtől indulva bejárták az egész falut, borral, pogácsával kínálták a látásukra sereglőket, a gyermekek lufi bohóc produkcióinak és ajándékainak örülhettek.

“Most úgy készültünk, hogy a felvonulási út szokott megállóhelyein bemutatunk egy-egy olyan produkciót, ami szimbolikusan megidézi a járványveszély miatt elmaradt ünneplések valamely jellemző programját”

– említette Barcza Balázs polgármester. Erre a bizonytalan időjárás miatt a felvonulás végén a művelődési ház udvarán került sor versmondással emlékezve március 15-re, laskakínálattal a hagyományos Laskafesztiválra. Vacsoravendéglátás mellett zenés est kínált szórakozást a helyi Longstep Akustic zenekarral, a sztárvendég FankaDeli fellépésével – tette hozzá.

A településvezető beszélt arról is, hogy a fejlődését sikeres pályázatokkal tudja biztosítani az önkormányzat, számos helyen láthatók ennek nyomai. Ezekről a településvezető elmondta, hogy a Magyar Falu Programban elnyert 19 millió forint segítségével hamarosan elkészül az óvoda felújítása, mely felöleli a külső falszigetelést, a napelemes energetikai korszerűsítést és a belső festési munkálatokat. A művelődési ház felújítása 24 milliós újabb pályázati támogatással folytatódik, aminek során cserélik az elektromos vezeték rendszert, a padlózatot, álmennyezet készül, központi fűtési rendszert építenek ki. a tavaszig tartó munkálatok során.

További támogatási források megcélzásával szerepel az újabb tervek közt a polgármesteri hivatal épületének felújítása, a Felső-zsidi temető kerítésének építése, hűtőhelyiség létesítése. A Balaton Fejlesztési Tanácsnál elnyerhető pályázattal tervezik a falu fásítási programjának folytatását, vidékfejlesztési támogatás segítségével pedig piactér létesítése szerepel Várvölgy beruházási célkitűzéseinek sorában. Kijelölt helyszín a művelődési ház udvara.