Szüretre hangolt a Balaton (Vitorlázz Itthon)

A szeptember beköszöntével egyre több helyen megkezdődött a szüret a Balaton körül. A borászok a szőlőben lévő munka mellett bíznak abban, hogy meg tudják tartani az őszre tervezett, a borkultúrához kapcsolódó eseményeiket. A Vitorlázz Itthon a Balaton északi és déli partját is górcső alá vette. 

 

Balatonlellén a Kishegyen már javában szedik szőlőt, a korai fajtákat már le is szüretelték és most úgy tűnik jó évjárattal kecsegtet a 2020-as esztendő. Pócz József borász, a Pócz Pincészet vezetője a Vitorlázz Itthonnak elmondta:  a muskotályos fajtákat, az Irsai Olivért, sárga muskotályt már leszedték,  most várják azt, hogy beinduljon az erjedés és készülnek a többi fajta szüretelésére is. Kitért arra is, hogy idén náluk volt egy kicsi aszálykár és itt-ott azért néha a szőlő egy kicsit szenvedett, de azt szokták mondani, hogy azok a jó évjáratok, ahol a szőlő egy kicsit szenved – fogalmazott. A borász szerint ekkor jó termés kerül be a pincébe, koncentráltak lesznek a bogyókban lévő mustok, ízek zamatok.

Pócz József arról is beszámolt, hogy a felvásárlási árak nem akarják túlszárnyalni a tavalyi, mélyen legalacsonyabb felvásárlási árakat.  Van érdeklődés a szőlőre, de az árak nem mozdultak el jelentősen az előző évekhez képest. Nyilván ennek következtében, akik tavaly betároltak ott kicsit több készlet maradt. Ők vagy a zöldszürethez nyúltak, vagy a krízislepárláshoz. Ez azért volt szükséges, hogy ürüljön a tárolótér és a régebbi évjáratú borok kifussanak a pincéből. Ezek abszolút nullszaldós dolgok – hangsúlyozta. Ők is lepároltak egy eléggé jelentős tételt, amit már néhány éve tolnak maguk előtt.

Számunkra nagyon jelentős volt, hogy a budapesti gasztronómia összecsuklott. Nekünk  ez egy erős felvevő piacunk és egyrészt a nagykereskedőnk részéről másrészt a direkt beszállítók részéről is erőteljesen visszaesett a forgalmunk. A balatoni régióban pedig nem növekedett jelentősen.

-fejtette ki Pócz József. Végül elárulta: készülnek a Kishegy egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvényére az őszi Murci Fesztiválra, ami október közepén, végén lenne, de nem tudják milyen intézkedéseket hoz a kormányzat a rendezvényekkel kapcsolatban.

Nagyon sok izgalommal telt a 2020-as esztendő Badacsonyban. Megszületett az első teljes egészében badacsonyi pezsgő a Laposa család pincéjében, valamint folyamatosan, hónapokhoz illesztett borcsomagokkal készültek a vendégeknek. Most az ősz beköszöntével, szeptember 1-vel megindult a szüret, mind a frissebb telepítésű dűlőkön, mind pedig az öreg tőkékről. Laposa Zsófia borász a Vitorlázz Itthonnak adott interjújában kifejtette: nem egy annyira egyszerű év ez, mint amilyennek látszik, hiszen a csapadékeloszlás nagyon trükkös volt.

Amikor szükség volt csapadékra akkor nem volt, amikor pedig szükség lett volna rá, akkor volt – relatíve nagy mennyiségben is. A karantén kellős közepén, Húsvétkor már 30 fok volt, és mindenki otthon ült a melegben – na akkor éppen jó lett volna egy kis csapadék. Utána, május végén amikor már a szőlővirágzás jött és szárazabb időszak kellett volna akkor már sok volt a csapadék. Most augusztusban is eléggé sok csapadék volt, ami nem kellett volna. Hogy mindez mennyire van hatással a szőlőre, az most derül ki, hogy hány csapadékos napunk lesz.

-mondta el a borász. Laposa Zsófia beszélt arról is, hogy minden területnek önmagában megvan a sajátossága és különlegessége, minden fajtának is megvan a sajátossága és különlegessége. Utána jön az életkor, a fekvés. A beltartalmi értékei mások egy fiatal szőlőnek vagy egy öreg tőkének. Olyan tudatos szakmai munkát kell végezni és nem csak szüretben, hanem a metszéstől kezdve, ami arra reflektál, hogy mit szeretnénk abból az adott területből elkészíteni. Teljesen máshogy kell kezelni egy friss, reduktív tétel alapanyagának a szőlőmunkáit és borkészítését, mint mondjuk egy komoly hordóválogatásnak, aminek akár kettővel is magasabb az alkoholja – fejtette ki.

Ahogyan máshogy kell a szőlőben viselkedni egy reduktív vagy egy komolyabb oxidatív bor esetében, ez a pezsgő alapborra is igaz – tette hozzá. A pezsgő alapbort nagyjából tízes alkoholtartalommal kell leszedni, ami borként igen éretlen így egy sokkal korábbi szüretet igényel.  Itt nagyon fontos szintén a savtartalom, a sav-cukor arány. Itt, a pezsgő esetében is a megfelelő szüreti időpont a legfontosabb – hangsúlyozta Laposa Zsófia.

A borászokkal készült interjúk teljes terjedelmükben a www.vitorlazzitthon.hu oldalon érhetőek el, hallgathatóak meg.