Szüreti felvonulás volt Reziben: jó minőségű, de kevés az olaszrizling (tvkeszthely.hu)

A falu apraja-nagyja megmozdult Reziben a szüreti felvonuláson. Nincs sok idő az ünneplésre, hiszen sok a munka a szőlőben és a pincékben. Egyes gazdák már szüreteltek olaszrizlinget is, de most még inkább csak a korai fajtákból nyertek mustot. A minőséggel elégedettek, de mennyiség elmarad a tavalyitól. Reziben átlag feletti a borászkodással foglalkozó családok száma – a tvkeszthely.hu tudósítása szerint. 

Kisvasúttal, traktorokkal, lovaskocsikkal tarkítva vonult végig a szüreti menet Reziben. Rizlingországban mindenki a betakarítás kezdetét ünnepelte. Olaszrizling és Bianka szőlő levét préselték ki a helyi borászok. 16-17-es cukorfokra becsülték a mustot a termelők. Bárki megkóstolhatta a hegy levét.

„Nagyon finom, nagyon, kóstoltuk. Nagy örömmel vagyunk itt, örülünk hogy itt lehetünk és örülünk, hogy ilyen rendezvényeket tartanak és, hogy a hagyományt őrzik itt Magyarországon. És azt szeretném mondani, hogy szeretnénk ha ez így folytatódna” – nyilatkozta a családjával érkező Gazsi Adrienn.

A szüreti menet a falu több pontján megállt. Helyi és környékbeli művészeti csoportok, néptáncosok, óvodások adtak műsort. Ahogy más szőlőtermő vidékeknek, így Rezinek is ez a legnagyobb ünnepe. A községben több évtizedes hagyomány a felvonulás. A helyeik azt vallják, nagy kincsük a szőlőhegy.

Tafotáné Cserép Gabriella művelődésszervező: „Mindenképpen a hagyományőrzés nagyon fontos szerepet tölt be. Azt gondolom, mind, akik itt vagyunk, mind lokálpatrióták vagyunk és nagy értékünk a szőlő, nagy kincsünk a szőlőhegy. Ezt mindenképpen meg kell őrizni és ezért mindenki – azt gondolom – hogy szívesen hadba áll és ilyenkor megmozdul.”

Szépen sárgul a napfényben az olaszrizling. Ezeket a fürtöket várhatóan három hét múlva takarítják be. Rezit Rizlingországnak is nevezik. A talajadottságoknak köszönhetően változatos ízvilággal készítik ebből a szőlőből a bort az itteni pincékben. Szinte nincs olyan gazda, akinek ne lenne olaszrizlingje.

„Az Irsait, a Cserszegi fűszerest – akinek volt – azok már leszedték. Aránylag meg vannak elégedve a cukorfokkal. A mennyiség az sajnos szinte a fele, csökkent a mennyiség az idén”

– mondta Bellér Ferenc a Rezi Szőlész-borász Egyesület elnöke.

Magyarországon, így a Balaton-felvidéken is egyre kevesebb a szőlő. Az átlaghoz képest Reziben még több család borászkodik. A községben 15 hektár bejegyzett ültetvény van, de többen a kiskertekben is termesztik ezt a gyümölcsöt – a Keszthelyi TV tudósítása szerint.