Szülőföldjén szüretelik a cserszegi fűszerest (tvkeszthely.hu)

Megkezdődött a cserszegi fűszeres szüretelése Cserszegtomajon, a szőlő nemesítésének helyén. Bakonyi Károly szőlőfajtája mára hazánk egyik legnépszerűbb fehérbor szőlője. A tavalyi rossz termés után, idén nagyon kedvezett az időjárás a szőlőnek. Az egyetem szőlészetében a saját feldolgozás mellett értékesítik is a szőlőt.

 

Szép vállfürtökkel, szép nagy bogyókkal csodálatosan beértek, rózsaszín a bogyónak a felülete” – a cserszegi fűszeres szép fürtjeit mutatja a szőlészet telepvezetője. Szládovics László azt mondja, hetek óta folyamatosan ellenőrizték a szőlő cukor és savtartalmát. Mostanra ez optimálissá vált, ezért megkezdték a cserszegi fűszeres szüretelését. A cukor tartalom 20 fok felett van, a savtartalom 7,5-8 gramm/liter.

„Azért kell itt a sav és a cukorfok arányt figyelembe venni, mert hogyha csak a cukorfokot nézzük, akkor beleeshetünk abba a csapdába is, hogy 9, 10, vagy 11 gramm/liter savat tartalmaz a szőlő és ez a borkészítés szempontjából magas. Úgy ítélem meg, hogy a jó bor készítéséhez 7,5 savtartalom körüli szőlő szüretelése az optimális” – magyarázza a telepvezető.

1,2 hektáron termelik a cserszegi fűszerest a 10 hektáros szőlészetben.  A napsütéses meleg idő és az optimális csapadék miatt nagyon szépen fejlődött a szőlő. Hétfőn saját feldolgozáshoz gyűjtötték a fürtöket, a keddi és szerdai szüret eredményét pedig értékesíti a szőlészet.  A cserszegi fűszerest Bakonyi Károly 1960-ban nemesítette ki a tramini és az irsai olivér fajták keresztezésével. Ennek köszönhető a kellemes íz és zamatanyagokkal rendelkező, lédús bogyós szőlő.  Az 1982-es állami elismerés után indult meg a telepítése az ország számos pontján ennek a fajtának.

A cserszegi fűszeres ma hazánk egyik legkedveltebb fajtája. A fehérbor szőlők közül a harmadik legnagyobb területen, több mint négyezer hektáron termesztik. Érdekes módon az Alföldön a legelterjedtebb, elsősorban a jó fagytűrő képessége miatt.

A szüret, a zúzás és préselés után ezekben a hűtött tartályokban, un. irányított erjesztéssel készül a cserszegi fűszeres bor. A reduktív eljárás során hosszabb – több hetes – erjedés megy végbe, ennek során az íz és illatanyagok jobban megmaradnak – így készül az illatos bor a cserszegi fűszeresből.