Sztrájkoltak a somogyi buszsofőrök is (sonline.hu)

Vasárnap elkezdődött a két napos Volán-sztrájk, a szakszervezet legfrissebb összegzése szerint Somogyban összesen 56 járművezető nem dolgozott és 470 buszjáratból 110 nem közlekedett. A társaság az elégséges szolgáltatást biztosította, s így lesz akárcsak a munkabeszüntetés második napján is – írja a sonline.hu.

 

– Vasárnap többek közt Somogysárd, Nagybajom, Igal, Nagyatád és Marcali térségében valamint a Kaposvár-Barcs, illetve a Siófok-Kaposvár vonalon maradtak ki a buszjáratok – mondta Katona László, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) somogyi elnöke. – A két napos sztrájk felhívásunkra most több munkatársunk jelentkezett, mint decemberben és hétfőn Somogyban is tovább folytatjuk a tiltakozást. Hétfőn előreláthatóan a csaknem 3500 somogyi járatból közel 890 marad ki és várhatóan 250 buszvezető sztrájkol majd.

Katona László szerint a SZAKSZ követelése, hogy a munkáltató a dolgozóknak 2024-ben havonta 90 ezer forint alapbéremelést adjon. Az érdekvédelmi vezető kiemelte: nem történt atrocitás és az utasok részéről sem tapasztaltak kellemetlenkedő megjegyzést, sőt, többen egyetértettek a munkabeszüntetéssel. Az egyik név nélkül nyilatkozó buszvezető azt mondta: a sofőröket nem fizetik fényesen, miközben előfordulhat, hogy havonta 230-240 órát töltenek a munkahelyükön. Kollégája, aki ugyancsak részt vett a sztrájkban, hangsúlyozta: ha már egyszer elindították a lavinát, akkor végig is görgetik. A középkorú családos férfi szerint nem szabad feladni a célokat, lényeges, hogy érdemben emelkedjen a kereset – írja a sonline.hu.