Szombaton zárul az 50 éve várossá vált Balatonfüred múltjáról szóló fotókiállítás (balatonfured.hu)

A hétvégén utoljára nézhető meg a Balatonfüred 50 című fotókiállítás a helyi Vaszary Galériában. Január 8-án, szombaton, délután 4-től tartják a Füred 50 kiállítás záró programját, amelynek keretében rendhagyó tárlatvezetést prezentál a kiállítás rendezője Virágvölgyi István, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ kurátora. A kiállítás 120 darab hírügynökségi és privát fotó Balatonfüredről. A várossá válás első évtizedeiből származó felvételek megmutatják, Balatonfüred nem csak a Tagore-sétány, az Anna-bál és a vitorlázás, hanem egy furcsa, kettős identitású település – írja a balatonfured.hu.

A tárlaton megjelenik a mindenki által ismert város, a vitorlásokkal, a sétánnyal, az Anna-bállal, a jól ismert strandi jelenetekkel, de a toposzok mellett látható Füred más arca is. A Tagore-sétányt 140 km/órás széllel letaroló, 1972-es tornádó, a befagyott Balatonon a fakutyázás, a hajógyári élet, különböző átadó-ünnepségek. Láthatók egykor és most képpárok, korabeli illusztrált újságcikkek, beszámolók a várossá nyilvánítás miatt erőltetett tempóban zajló beruházásokról, plakátok, részletek dokumentumfilmekből. A falakon Pilinszky Jánostól olvashatók szikár idézetek, amelyek elemelik az emlékképeket.

– A legtöbben a kétszeresére-háromszorosára duzzadt nyaralóvárost ismerjük, a strandokkal, a szívkórházzal, a borokkal, ez ugrik be Balatonfüredre gondolva. De ez csak egy szelete. Egyik kedvenc fotóm a tárlaton például azt ábrázolja, ahogy az őszi-téli hónapokban üresen álló Annabella éttermében szilvásgombócot készítenek a győri hűtőházak számára. Naponta hatvanezer gombócot gyártottak itt. De érdekes képek készültek a hajógyár szerelőcsarnokában 1982-ben megrendezett Új Hullám Fesztiválról, amelyen fiatal rock- és punkbandák hörögtek a mikrofonba a rendőrség árgus szemeitől kísérve – fogalmazott a balatonfured.hu kérdésére a kiállítás nyitásakor Virágvölgyi István.