„Szombat 14” valóban a hazai turizmus fekete napja

Az elmúlt években a turisták száma – hazai és világviszonylatban is – fokozatosan növekedett. Az  UNWTO (Turisztikai Világszervezet) szerint a koronavírus miatt, öt-hét év növekedése válhat semmivé. 2019-ben az ágazat Magyarországon csúcsot döntött, az adatok szerint 2019-ben 16,3 millió vendég összesen 41,7 millió vendégéjszakát töltött el a hazai szálláshelyeken. A koronavírus okozta negatív hatások már márciusban jól láthatóak voltak a turisztikai mutatókban.

(Fotó: NTAK)

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai alapján a hónap első szombatjáig – ugyan kisebb hullámzással–, de összességében még növekedett a vendégszám a hazai szállodákban, ám a következő hét végére „szombat 14-re” már az egy héttel korábbinak közel felére csökkent (31.184 fő) – olvasható a Magyar Turisztikai Ügynökség oldalára feltöltött összefoglalóban.

A külföldi és belföldi vendégek arányában is jól látható változás következett be. Március 12.-e után a belföldi-külföldi vendégarány az átlagos kb. 50-50%-ról 60-40%-ra változott, a külföldi vendégérkezések csökkenése miatt. Március 15-től kezdve a napi vendégszám drasztikus visszaesése tapasztalható, és a hónap végére elérte a mélypontot.

A turisztikai főszezonra történt foglalásokat vizsgálva az látszik, hogy a magyarországi szállodákban március 14-e óta abszolút értékben 2 713-mal (+11,4%) nőtt a TOP 10 külföldi országokból beérkezett foglalások száma. A TOP10 küldőpiacunk közül a nyári szezonra Németországból érkezett a legtöbb foglalás, 1 236 db, melyek ötöde egy nap alatt, március 30-31. között futott be, és szinte teljes mértékben a vidéki szállodákban realizálódott, ez március 25-éhez képest 34,6%-os növekedés. Németországot az Egyesült Királyság követi a sorban (581 db) , míg a harmadik helyen Ausztria (464 db) szerepel. A belföldi foglalások száma 5 305-tel nőtt, ami 49,1%-kal több a március 14-i értékhez képest.

A hazai turisztikai ágazat akkor állhat talpra a járvány lecsengése után, ha az idegenforgalomban dolgozó vállalkozások nem mennek tönkre és a munkahelyek nem szűnnek meg, ezt segítik a kormány intézkedései. A közelmúltban rendkívüli gazdasági intézkedések egész sorát jelentették be, melyek zöme a munkahelyek megtartását célozta.

A Magyar Turisztikai Ügynökség a járványt követően nagyléptekű marketingaktivitásokat tervez, az első hónapokban a belföldi kereslet helyreállításának érdekében – közölte az ügynökség a honlapján.