Szolgálatba álltak a gyermekmentők a Balatonnál (sonline.hu)

Szolgálatba álltak a gyermekmentők Balatonlellén. Egész nyáron a városban és hatvan kilométeres körzetében segítik a mentők munkáját. A szezonban átlagosan háromszáz riasztásuk van, sok esetben életmentő beavatkozásokat kell elvégezniük.

A gyermekmentők gépjárműve egy rohamkocsi felszereltségével bír, s az idei szezonban a Magyar Gyermekmentő Alapítvány jóvoltából új eszközökkel is gyarapodtak.
– Egy minilaborral azonnal meg tudjuk nézni a vérgázszintet, de ez a készülék mutatja az ioneltéréseket is, amely egy kiszáradt beteg esetében fontos lehet – mondta Gesztes Éva, a Magyar Gyermekmentő Alapítvány szakmai vezetője. – Továbbá egy mobil ultrahang, újraélesztő készülék, az intubáláshoz szükséges eszközök és csontfúró is rendelkezésünkre áll.

Gesztes Éva hozzátette: gyerekek esetében elsősorban közúti, vízi és vízparti baleseteket, valamint allergiás reakciókat látnak el. – Gyakoriak a gyerekeknél a hasmenés, hányás miatti kiszáradásos állapotok, a felnőtteknél pedig szív és érrendszeri betegségeket tapasztaltunk – monda a szakmai vezető. – Az esetek többségében életmentő beavatkozásokat kell elvégeznünk.
Doroszlai Richárd mentőápoló a kezdetek óta részt vesz a nyári mentéseken. Azt mondta: sok a sikerélményük, de a tragikus esetek se ritkák, amelyek többségét emberi mulasztás okozza. A Magyar Gyermekmentő Alapítvány orvosai, mentőápolói június 15-éig hétvégente, utána pedig augusztus végéig minden nap szolgálatban vannak Balatonlellén és a város 60 kilométeres körzetében. Csak tavaly nyáron több mint háromszáz esetet láttak el. Tizedik éve mentenek életet a tónál, a helyi önkormányzat biztosít nekik apartmanszobákat. Kenéz István Balatonlelle polgármestere elmondta: örülnek a gyermekmentők jelenlétének, gyorsaságukkal és szakmai felkészültségekkel többször életeket mentettek már.