Szobrokat állított a Balatonban a balatonfenyvesi „művész” (sonline.hu)

A Balaton egyre csökkenő vízszintjének köszönhetően Balatonfenyvesnél szigetek születtek. A parttól pár száz méterre található képződmények újfajta elfoglaltságot nyújtanak a fürdőzőknek. Kontor Krisztián is megragadta a lehetőséget, hogy a homokból műalkotásokat hozzon létre.

Mintha egy kötelező homokvár építő versenyen vennének részt, a balatonfenyvesi fürdőzők homokvárakat építenek a Balatonban. Legelterjedtebb a csepegtetős vár készítése, ám vannak, akik tovább gondolták a frissen előbukkant homokba zárt lehetőségeket. A rendszeresen Balatonfenyvesen nyaraló Kontor Krisztián is meglátta az alkotásra alkalmas anyagban rejlő figurákat.

Ha már itt mindenki homokvárat épít, úgy gondoltam, legyen spéci az enyém – nevetett az alkotó. – Negyven éves vagyok, de visszarepít tizennégy éves koromba az alkotás öröme – mondta Kontor Krisztián, aki anyai ágon örökölte nagyapjától művészi hajlamot.

20 évvel ezelőtt ugyanígy előbújt a „sziget”. Egyebek mellett sellőket készített, amelyekkel a német turisták előszeretettel fényképezkedtek.

Azt vettem észre, hogy elindítottam egy lavinát. Mások is próbálkoznak hasonló homokszobrokat készíteni. A kevésbé kreatívok pedig igyekeznek vigyázni az elkészült művekre. Gyerekek néha azt hiszik, hogy bármelyik homokszobor megtartja őket. Ha leomlik, próbálják visszaépíteni, de legtöbbször sikertelenül. Ilyenkor a Kis Buddha című film jut eszembe, amelyben a szerzetesek az elkészült homokmandalákat leseprik, majd egy másikat alkotnak. Hasonló műfaj a homokszobrászat is, ahol a gravitációval is nagy harcot kell vívni, de egy-két óra alatt elkészül, amit elterveztem

– mondta a balatonfenyvesi „jelenség”, akinek minden munkája olyan, mintha egy gipszformából öntötte volna ki egy óriás.