Koronavírus: ha szükséges szigorítana a kijárási korlátozáson a Megyei Jogú Városok Szövetsége (FRISSÍTVE)

A jelenleg érvényben lévő korlátozásokat, beleértve a kijárási korlátozást meg kell tartani, de a húsvéti ünnepekre tekintettel átgondolandó ennek szigorítása – közölte a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke. Szita Károly kifejtette: a városokban látszik, hogy a jó idő beköszöntével lazult a fegyelem. FRISSÍTÉS: csütörtök délután jelenti be Orbán Viktor miniszterelnök azokat a lépéseket, amelyek a koronavírus-járvány elleni védekezésben a húsvéti ünnepek előtt szükségesek. 

Az önkormányzatok társai szeretnének lenni a kormánynak abban, hogy minden több életet meg lehessen menteni – jelentette ki a szerdai kormányülés után a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke. Szita Károly kifejtette: a veszélyhelyzetben hozott intézkedéseket, így a kijárási korlátozást a szervezet szerint feltétlenül meg kell tartani, de ahogy fogalmazott “nem ördögtől való” ennek szigorítása sem. Az önkormányzatok több javaslatot is tettek a kormánynak, ezek közül példaként említette az idős emberek bevásárlásának idejének módosítását valamint a közös védőfelszerelések beszerzését.

Kijelentette: a meglévő intézkedések elégségesnek bizonyulnak, ugyanakkor az látszik, hogy egyre lazul a fegyelem a városokban. Folyamatosan jelennek meg vendégek köztereken, üdülőhelyeken, kirándulóhelyeken, ami a húsvéti ünnepkör miatt fokozódhat. Szita Károly felajánlotta a kormánynak, hogy ha szükséges a helyi közterület felügyelők segítséget nyújthatnak betartatni a a bevezetett intézkedéseket.

A Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke szólt arról is, hogy felhívta az önkormányzatok figyelmét, hogy strukturálják át a helyi költségvetéseket. A pénzeket oda kell átcsoportosítani ahol a védekezést szolgálja , valamint a gazdaság erejének megtartását, vagy annak újraindítását segíti – fogalmazott Szita Károly.

FRISSÍTÉS: Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerdán videóüzenetben közölte: Orbán Viktor miniszterelnök további egyeztetéseket folytat, csütörtökön az operatív törzs ülése után virológusokkal, járványügyi szakértőkkel is egyeztet, és azt követően, délután alakítja ki álláspontját és tesz bejelentést azokról a lépésekről, amelyek a koronavírus-járvány elleni védekezésben a húsvéti ünnepek előtt szükségesek.