Színes lesz a május a Balatoni Múzeumban

Május elseje óta ismét várják a látogatókat a keszthelyi Balatoni Múzeumban. Az intézmény hírlevelében közölte: 2021 május 29-ig meghosszabbították a Magyar Festészet Napja alkalmából rendezett a Művészek Szabad Alkotóközössége kiállítását. Emellett a hónapban számos programmal várják a látogatókat. 

2020-ban virtuális térbe költözött az alkotócsoport, s egy közösségi oldalon létrehozott csoportban osztották meg egymással az alkotás folyamatát és eredményeit.

Nemcsak itthonról, hanem Szlovákiából, Felvidékről, Erdélyből, Vajdaságból, Hollandiából, és Ausztriából is érkeztek a fotók, videók festményekről, szobrokról, irodalmi alkotásokról és azok illusztrációiról. Ugyancsak hagyomány, hogy a művészközösség választ magának egy-egy példaértékű, a Balatonhoz, Zalához kötődő képzőművészeti életművet, s az alkotó hatását önmagukon átmosva adják vissza a közönségnek a megidézett festők vizuális világát.

A múzeumban május 22-én a kicsiket várják a Beporzók Napja keretében.  A családi nap célja, hogy felhívják a figyelmet a beporzók jelentőségére. Programok: Darázs garázs és különböző beporzó figurák készítése, Méhek tánca játék.

Ismét megnyitották a Festetics Szabadulószobát.

Képzeljétek el, hogy a második világháború végnapjaiban vagyunk…
A Festetics kastély utolsó úrnője, az özvegy Haugwitz Mária grófnő a gyermek Festetics (IV) Györggyel – a hercegi cím örökösével – hónapokkal ezelőtt, 1944 szeptemberében elhagyta a várost és az országot. A szovjet csapatok 1945. márciusában érik el Keszthelyt. A front elvonulása után kifosztják a Festetics-kastélyt, ám csodával határos módon a kincsek egy része megmenekül….De mégis hogyan?A városparancsnok, Ilja Illarinovics Sevcsenko a fosztogatásokat megelőzendő lefalaztatta a könyvtári szárnyat az oda elrejtett értékekkel együtt.

– írják az ajánlóban.

A csapatok küldetése, hogy megtalálják a titkos átjárót, és megmentsék a pusztulástól a „Festeticsek örökségét”.