Szimulációs kísérlet: mit tesz 3 °C fokos átlagos hőmérséklet-emelkedés a balatoni algákkal?

Szeptemberben indult, és október közepéig tart egy kísérlet, amelyben a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet és a Klímapolitikai Intézet együttműködve keresi a választ arra, ha a klímaváltozás 3 °C fokos átlagos hőmérséklet-emelkedést hoz, az hogyan befolyásolhatja az algák fejlődését, összetételét a hazai sekély állóvizekben, mint amilyen a Balaton is – derül ki a kutatók közleményéből. 

A tihanyi székhelyű Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI), amely az ország egyik legnagyobb múltú biológiai kutatóintézete, többek között vizsgálja, hogyan változhat a magyarországi édesvizek, így a Balaton élővilága a klímaváltozás hatására. Az erre irányuló modellkísérletek a BLKI úgynevezett mezokoszmosz rendszerében történnek, olyan speciális szenzorokkal felszerelt tartályokban, ahol egyes környezeti változók előre beállíthatók, illetve szabályozhatók. Így ez a rendszer bizonyos szintig alkalmas a klímaváltozás hatására várhatóan lezajló, vízi ökoszisztémákat érintő folyamatok szimulációjára.

A BLKI a Klímapolitikai Intézettől kapott javaslatokat is megfontolva elindított egy kísérletet 2021. szeptemberben, ahol a kutatók azt vizsgálják, hogy az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) friss, Közép-Európára vonatkozó hőmérséklet változási becslései alapján a hazai sekély állóvizekben milyen alapvető ökológiai változások mehetnek végbe az évszázad végére. A most futó kísérlet speciálisan arra keresi a választ, hogy a jelenlegi klimatikus viszonyokhoz képest 3 °C fokos átlagos hőmérséklet-emelkedés hogyan befolyásolja a felületeken megtelepedő, illetve a vízben lebegő algák közösségének fejlődését, faji összetételét és mennyiségi viszonyait.

A szimuláció várhatóan október közepéig tart, amelynek eredményeiről részletes tudományos értekezést készítenek a BLKI munkatársai.

A két intézet tervei között szerepel, hogy a jövőben lehetőség szerint más tudományos projektekben is együttműködnek egymással – áll a sajtóközleményben.