Szilveszteri razzia a keszthelyi piacon (likebalaton.hu)

Piros festék a szafaládéban, krumpli a vajban, ólom a húsáruban? Iski Szilvia, a Helikon Kastélymúzeum történésze segítségével időutazáson fedi fel a sötét titkokat a likebalaton.hu.


– Azt gondolnánk, hogy egy békés, nyugodt, mulatságokkal teli keszthelyi napról mesélünk, amikor 1913. december 31. szilveszteréről lesz szó, de ebben a történetben senki sem lesz vicces kedvében – kezdi a titokzatos történetet Iski Szilvia, a Helikon Kastélymúzeum történésze.

Tejtermékek és virslik akasztották ki az élelmiszer ellenőröket

– Tóth Ede, a keszthelyi Vegyvizsgáló Intézeti vegyész mérnök meglátogatta a keszthelyi piacot, ahol 9 mintát vett különböző élelmiszerekből ellenőrzés céljából. Általában tejtermékeket vizsgáltak, 7 mintát feltétlen rossznak minősített a feltétlen rossz, rossz és megfelelő kategóriák közül. 60 liter tejet megsemmisített és ki is öntött a vizsgálata során. Valószínűleg volt már mérőeszközük, amivel megmérték a tej zsírtartalmát, és könnyen lehet, hogy itt vizezett termékkel találkoztak. Délután folytatta munkáját, Farkas Kálmán főszolgabíróval látogatott el a mészárszékekbe. Akkoriban hat hentes működött a városban, egy meg nem nevezett hentesnél rendkívül nagy piszkot és koszt látott, majd megvizsgálta a szafaládét. Ebből látjuk, hogy abban az időben is kedveltek voltak szilveszterkor a virslihez hasonlító olcsóbb húsáruk, a krinolin és a szafaládé is. Ebben a szafaládéban talált húspépet is, de burgonyakeményítő és piros festék is volt benne, így ezt is megsemmisítette.

Krumpliból vajat?
Burgonyával a vajat is hamisítottak a Balatonvidék egyik 1900-as lapszámából idézett cikk szerint:

„A drága vaj. Elmés furfanggal próbált a söjtöri asszony kevés vajért sok pénzt szerezni. Ugy gondolta, ha lehet a csirkét megtölteni, miért ne lehetne a vajat is. Formált is vajból üres gömböt és megtöltötte jól megfőzött burgonyával azon tudatban; hogy amily jól lenyomja ez a mérleg serpenyöjét, annyira felemeli a vaj árát. Dicsérte is a lelkem galambom” édes szókkal vaját az alkudozó zalaegerszegi kereskedőnek, aki álmélkodva látta még azon nap, miként változott burgonyává a vaj. Nyomozta is mindjárt az eladót, a kit elárult piros pozsgás arca és ékesen szóló ajka, mely még ékesebben szólva váltotta meg ügyesen készített, 1 kiló burgonya vaját ’20 koronával, hogy elkerülje a földi bíróság Ítéletét.”

A cikk folytatása itt elolvasható.