Szilágyi Lajos: a minőségi vendéglátóhelyekre a Balatonnál is be kell már jelentkezni (infostart.hu)

A nyár remélhetőleg újra egyenesbe állít bennünket, és meg fogunk tudni állni a saját lábunkon, de minden az ősznek a függvénye – mondta Szilágyi Lajos, a Balatoni Kör új elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt arról is, hogy a vendégektől a szabályok betartását kérik, hogy miért voltak a pandémiának egyfajta nyertesei, és hogy miért nem áll már meg az élet esőben a Balatonon.
Szilágyi Lajos az Arénában.

Ön milyennek sejti a balatoni szezont?

Túl vagyunk a sejtésen már, az elmúlt hétvégék megmutatták, hogy nem lesz egy egyszerű szezon a Balatonnál. Óriási az érdeklődés, ami egyszerre öröm, egyszerre felelősség is nekünk.

Azért nem lesz egyszerű, mert sokan fognak odaözönleni?

Igen, a minőségi vendéglátásnak nem a tömegturizmus a célközönsége. Ahhoz, hogy meg tudjuk őrizni a minőséget, fel kell készülnünk, illetve meg kell értetnünk az emberekkel, hogy minőségi vendéglátóhelyekre most már a Balatonnál is előre be kell jelentkezni, foglalni kell asztalt, máskülönben nem tud bejutni.

Honnan indul újra a szezon? Nyilván nem mindegy, ha valaki takaréklángon üzemelt, minthogy a Balatoni Kör tagjai folyamatosan dolgoznak, vagy tönkrement és be kellett zárnia, vagy egy hosszú szünet után kell újraindulnia?

A Balatoni Kör tagjainak már hét éve az egész éves balatoni vendéglátás a célja. A pandémia időszakának azt túlzás lenne mondani, hogy nyertesei vagyunk, de hogy nagy túlélői, az egész bizonyos. Nem érint bennünket az a munkaerőhiány, ami most tapasztalható a tó körül, mivel mi állandó, egész éves állást biztosítunk a dolgozóinknak. Nyilván egy olyan szezonális strandbüfé, amely most keresi még az alkalmazottakat, nagyon nagy bajban van.

Hogy tudnak egész éves állandó állást biztosítani akkor, amikor a vendégmennyiség nyilvánvalóan önöknél is csökkent?

A pandémia azért kirúgta a talajt a lábunk alól, de hét éve ezen küzdünk, ez millió áldozattal járt, de kezdte meghozni a gyümölcsét ezelőtt két évvel. Azt vettük észre, hogy egyre jobban kitágul a szezon, sőt már nem is beszélhetünk szezonról, hanem őszről, télről, nyárról, és működik a dolog. A pandémia alatt gyorsan átálltak a vendéglátóink a kiszállításra, illetve az elviteles működésre, ami a költségeket nem fedezte, de a túléléshez legalább adott valami pluszt.

A teljes interjú itt található.