Szikla formájú kabinházak Kapolcs mellett

Aktuális kihívás Magyarországon is, miként lehet megoldást nyújtani az elnéptelenedő, elöregedő és kevés munkalehetőséget kínáló falvak problémáira. A Balaton-felvidék rejtett szegletében, a Kapolcs melletti Csóromföldén épültek meg a Hello Wood és a TreeHouses design kabinjai – áll a Hello Wood Zrt. közleményében, amely mint tervező és generálkivitelező reméli, hogy helyi kuriózummá válhat és minden évszakban látogatókat vonz majd a hat szikla formájú, természetbe illeszkedő, mégis korszerű kabinháza. Az érdeklődőknek július 25.-én épületbejárást tartanak.

 

 

A Hello Wood építészirodát a kezdetektől foglalkoztatja, hogyan lehet tenni a közösségekért az építészet és az épített környezet segítségével, így edukációs programjukban is fókuszba került a magyarországi kistelepüléseken lakók életminőségének javítása építészeti eszközökkel az ottlakók bevonásával és igényeik meghallgatásán keresztül. Oktatási tevékenységük keretében, a Hello Wood nemzetközi nyári iskolájának és fesztiváljának helyszínéül vásároltak meg 2016-ban egy 2 hektáros telket a kivételes szépségű Balaton-felvidéken.

A Kapolcs szomszédságában fekvő, lankás dombokkal körbe ölelt Csóromföldén évszázadokkal korábban állatokat tartottak és legeltettek a szomszédos majorság birtokosai. A Hello Wood programja újra életet lehelt az ősi településrészbe: a nemzetközi alkotótáborok során többek között ideiglenes falu is épült építészhallgatók által. Később újabb funkciót keresett az építésziroda, azzal a céllal, hogy a terület hasznosításával hozzájáruljon a környék felvirágoztatásához – olyan turisztikai fejlesztésbe fogott, amely tiszteletben és becsben tartja a környező falvak csendjét és a természeti környezetet, de életet hoz a nyáron is csak időszakosan pezsgő környékbe.

Építész irodától nem megszokott módon a Hello Wood – új szerepben, mint “építészvállalkozó”, vagyis építész és ingatlanfejlesztő egyben – maga fogott bele a szálláshely kialakításába. Partnerségbe lépve a nagy sikert arató noszvaji lombkoronaházak megálmodóival, a TreeHouses-zal közösen hozták létre különleges Szikla házakat Csóromföldén. A liget fái közé rejtve 6 különleges kabinnal és egy fogadó épülettel épült meg a Hello Wood saját tervezésű, építésű és a TreeHouses által üzemeltetett szálláshelye.

„Az évek során nagyon szívünkhöz nőtt a terület, ahol táborainkat tartottuk.” – meséli Huszár András, a Hello Wood társalapítója és ügyvezetője. – „Világos volt azonban, hogy a nyári fesztiválok után az év nagy részében üresen áll Csóromfölde és a környező falvak. Örülünk, hogy nemcsak az építkezéssel, de ezentúl az üzemeltetéssel is egész évben munkát tudunk adni a helyieknek.”

 

Természetbe illeszkedő épület

A Hello Wood tervezőcsapata a fennsíkon fekvő, szántóföldekkel körbevett ősi településhelyen annak elvarázsolt hangulatát erősítő és a természetbe szervesen illeszkedő épületeket álmodott meg. A Szikla nevű, óriás rúnaköveket idéző kabinok monolitikus megjelenését hangsúlyozza, hogy az épülettömegek mindössze a terasz és a bejárat bemetszésénél nyílnak meg, nem töri meg a homogén, szoborszerű formát sem nyílászáró, sem lépcsősor. A szabálytalan síkok találkozása rajzolja ki a csiszolt kőzethez hasonló formát, amelyet még karakteresebbé tesz az egyedi árnyalatú, fémes fényű lécburkolat. A szürke héjban feltört geódához hasonlóan tárul fel a terasz és a belső tér aranybarnája.

A Sziklák két fő részére nyújtanak kényelmes és meghitt teret. A 21+15 m2 négyzetméteres kabinokban helyet kapott egy nappali szoba ággyal, konyhabútorral, beépített szekrénnyel és étkezőasztallal, illetve egy fürdőszoba kétszemélyes zuhanyzóval és panorámás infraszaunával. A spa hangulat megteremtése érdekében a nagyméretű, fedett teraszba süllyesztett pezsgőfürdőt csak egy üvegablak választja el a szaunától, ahonnan közvetlenül elérhető a zuhanyzó.

Biztosítva az intimitást és a zavartalan élményt, a kabinok egymástól elfordítva helyezkednek el, így a környező szántóföldekre és lankás dombokra nyílik kilátás. A megemelt teraszon a vendégek gondtalanul élvezhetik a panorámát – a pezsgőfürdőből vagy az üvegfalu szaunából éppúgy, mint az ágyból.

A Szikla kabinok tömbszerűen letisztult formája organikusan következik a környezetből, ugyanakkor komplex építészeti megoldásokat rejt. A tervezéskor cél volt, hogy a szerkezet minél több eleme előregyártható legyen – így többek között a kabint alkotó rácsostartó is külső helyszínen került összeszerelésre, majd a szállítás után daru emelte a helyére. A poligonális, térbeli forma innovatív megoldásokat igényelt annak érdekében, hogy a szabálytalan oldalak pontosan találkozzanak, és hogy minden szerkezeti elem rejtve maradjon a tető és a fal azonos anyagú burkolata alatt – biztosítva a kompakt összhatást.

Miközben szabad szobrászati formaként tűnnek fel a kabinok, valójában a szerkezet és burkolatok alapján korszerű házakról beszélhetünk, amelyek minimális energiabefektetéssel fűthetők és hűthetők. A földtől elemelt lakószint alatt gépészeti tér kapott helyett, felette pedig fedélszék, amely hozzájárul a belső tér temperálásához.

Hello Wood hisz benne, hogy a Sziklák olyan építészeti alkotások, amelyek helyi kuriózummá válhatnak és így minden évszakban látogatókat vonzanak a kapolcsi környékre.

 

***

A tervezők a  hellowood@hellowood.eu email címen regisztráló érdeklődőknek épületbejárást szerveznek július 25-én, hétfőn, 12 és 13 óra között a Művészetek Völgye alatt. Szállásfoglalás: https://kapolcs.treehouses.hu/

További információ:https://hellowood.eu/