Szigorítanák az építkezéseket a Balaton-felvidéken (hirado.hu)

Annak ellenére, hogy a Balaton-felvidéki borászok rendszeresen felhívják a figyelmet arra, hogy az ingatlanok miatt értékes borszőlő-termelő területeket veszítenek el, közel tizenhét évig szinte semmi nem történt annak érdekében, hogy megállítsák az építkezéseket. Ennek az ügynek a végére tehet pontot akár még az idén a Földművelésügyi Minisztérium.

Nemcsak a borászoknál, immár a kormányzatnál is betelt a pohár.

„Valószínűleg nagyon kellemes szőlőhegyen lakni; a városi emberben egy idő után kialakul egyfajta romantikus elvágyódás a vidékre, és sokan olyan helyeken építenek üdülőt, amelyek talán a legalkalmasabbak a szőlőtermesztésre”- mondta Gál Péter, az FM eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára.

Azonnal érezhető szigorítás jön

Törvényi szabályozás természetesen létezik. Az országgyűlés 2000. évi 112. törvényét a legtöbben csak “Balaton-törvény” néven ismerik, ez meghatározza, hogy milyen feltételekkel lehet többek között a Balaton-felvidéken is építkezni. Azonban, mint szinte bármilyen esetben, itt is lehet kiskapukat találni. Ezeket hivatott becsukni az FM legújabb szabályozása.

Amint azt Gál Péter elmondta, a cél a beépíthetőség csökkentése. „Abszolút megalapozott a szakmai szervezetek és borászok felhívása.  Az egyeztetés már megkezdődött a minisztérium, a szakmai szervezetek és a borászok között. Ki kell kényszeríteni az új szabályokkal, hogy ne építsék be az említett területeket” – magyarázta a helyettes államtitkár.

Gál Péter hozzátette, a hatálybalépést követően azonnal érezni lehet majd a szigorítást.

Azért is nagyon fontos ez a lépés, mert a telektulajdonosok az esetek nagyjából 99 százalékában tisztában vannak azzal, hogy lehet-e építeni egy adott területre, illetve, azzal is, hogy milyen típusú épületet lehet építeni és milyet nem.