Szigligeten indult, Siófokon folytatódik az idei balatoni Gasztropiknik-sorozat (Vitorlázz Itthon)

Idén Szigligeten nyitotta meg a Gasztropiknik-sorozatot a Balatoni KÖR. A már hagyományosnak nevezhető, több helyszínes gasztronómiai rendezvénysorozat több célt is szolgál: bizonyítja, hogy a Balaton nem csupán a nyárról szól, első sorban helyi alapanyagokból készülő gasztronómiai különlegességeket mutat be a résztvevőknek, nem utolsó sorban pedig fontos találkozási pont a tó környéki vendéglátósoknak, a KÖR tagjainak, hogy értékeljenek, ötleteljenek és tapasztalatot cseréljenek. A 2020-21-es évadban ismét új helyszínek jelennek meg, ilyen volt Szigliget, novemberben pedig Siófok.

(Fotó: BalatoniKÖR)

Hogyha jól számolom ez már a harmadik szezonja lesz a mi kis sorozatunknak, legelőször három évvel ezelőtt Balatonlellén került megrendezésre Tóth Balázs barátunk jóvoltából a BL Yachtclub adventi fesztiváljának keretében. Ez annyira jól sikerült, hogy meglátta benne mindenki a lehetőséget. Ebből született meg a Gasztropiknik sorozat

– mondta el a Vitorlázz Itthonnak Vincze Péter a Balatoni KÖR elnökségi tagja.

Kifejtette: vannak olyan kultikus helyei a Gasztropikniknek, mint Balatonlelle, vagy Köveskál, a Gasztrofalu, ahonnan semmiképpen sem mozdítanák el a rendezvényt, hiszen van egy hozzáadott érzelmi oldala a dolognak. Lelléről indult, a Gasztrofalut pedig talán nem kell bemutatni senkinek – mennyire hangulatos ott egy ilyen rendezvény. A tradíciót itt kell keresni. A megújulás pedig az, hogy a Balatoni KÖR-nek ötven egynéhány tagja közül hét helyszínt beosztani nem olyan egyszerű. Abban állapodott meg a tagság a tavalyi évben, hogy egy bizonyos fluktuáció alapján aki érez magában annyi energiát éppen az adott időszakban, hogy bevállal egy ilyen rendezvényt, akkor odaviszik – tette hozzá.

Idén Badacsony helyett lett Szigliget, de lesz egy siófoki új helyszín november 7-én, aztán mennek Lellére, Zamárdiba, Füredre és Köveskálra. Zamárdi az egy tavalyi új helyszín Pach Gáboréknál. Az annyira jól bevált dolog lett a Balaton partján, közel a Balatonhoz, hogy oda visszatérnek – árulta el.

Szerinte azon kívül, hogy ez a rendezvény kifelé szól, azért a KÖR-ön belülre is szól.

Találkozunk egymással Balatoni KÖR tagok, huzamosabb ideig együtt tudunk lenni, tudunk egy jót beszélgetni. Sztorizgatni, hogy kinek, milyen volt a nyár, ki milyen fejlesztéssel küzd, vagy nem küzd és ennek az egésznek a szépségét meg tudjuk osztani egymással. Másfelől pedig természetesen ott van a rendezvény oldala: azt látom, hogy ez gasztronómiailag is elérkezett egy olyan ponthoz tavaly Füreden, ami meghatározó volt. Addig mindenki próbálgatta a szárnyait nyitogatni, egy-két trükköt ellestünk egymástól, de Füreden megérkezett mindenki. Most már nem csak az ízek, hanem a tányérok is rendben voltak.

-elevenítette fel. Hozzátette: nagyon fontos az, hogy elhatározták tagságon belül, hogy kóstolóadagokkal készülnek. Ez az adag mellett persze az árban is megmutatkozik – nem egy egész adag étel árát kérik el, hanem csak egy töredékét annak. Legyen szó levesről, főételről, vagy desszertről.