Szigliget nem enged a zöldterületéből

A világörökség várományos helyszínnek számító Szigliget 9 kilométeres partszakaszából csak 180 méternyi fürdőző terület, a többi nádas. A település a térség legszigorúbb rendezési tervét alkotta meg, gátat szabva újabb zöldterületek beépítésének és korlátozó feltételeket szabva a külterületi építkezéseknek. Szigliget példa értékű település- és környezetvédő gyakorlatáról a Balaton Fejlesztési Tanács Föld Napja alkalmából Csopakon rendezett konferenciáján hallhattak előadást az érdeklődők.

Balassa Balázs polgármester bemutatta azokat az önkormányzati intézkedéseket, amelyekkel igyekeznek megőrizni Szigliget természeti és épített örökségét, a település vonzerejét. Szigliget 100 százaléka a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része, jelentős kiterjedésű Natura2000 besorolású területtel. A vár mellett meghatározó részei a zöldfelületek, illetve a strand és a kikötő között húzódó nádas. Ezzel összhangban döntött úgy a testület, hogy a településen nem csökkenhet a fák száma, és a nádasok megőrzése természet- és környezetvédelmi, valamint tájképi szempontból is kiemelkedő jelentőségű. „A turizmusban hátrány, ám a természeti értékek megőrzése szempontjából előny a kiterjedt területű nádas a településen” – fogalmazott Balassa Balázs.

A rendeletek nem engednek új településrészt létesíteni, zöld területet beépíteni, bármekkora a kereslet és a nyomás az érdeklődők részéről ezen a téren. Akad körülbelül 40 olyan telek, ahol a régi düledező házat fel lehet újítani, ha valaki nagyon építkezni akar Szigligeten. Kemény szabályok korlátozzák a külterületi építkezéseket is. A hasznosított terület 80 százalékán szőlőt kell művelni, akkor lehet maximum 80 négyzetméternyi föld feletti épületet létesíteni – hangzott el az előadáson.

Szigligeten helyi rendelkezés szabályozza az új építésű házak magasságát, vagy a telepíthető növények fajtáját is. Az Ófaluban, ahol az egyedi épületek 85 %-a nádfedeles, különösen odafigyelnek a népi építészet emlékek megőrzésére. Ennek érdekében az újonnan épített és a felújított házak teteje is kizárólag nádból készülhet.

A polgármester beszélt abbéli meggyőződéséről, hogy a legfiatalabb korosztály bevonásával lehet a leghatékonyabb a szemléletformálás. Ennek jegyében a 71-es főút mentén kivágott fasor új csemetékkel történő pótlásába bevonták a helyi iskolásokat.

Nincs illegális hulladéklerakás a településen. A környezettudatos nevelés eredményeit mutatja az is, hogy a gyerekek számára minden évben meghirdetett szemétgyűjtés az utóbbi időkben már nem hoz különösebb sikerélményt, hiszen alig találni hulladékot a közterületeken. Megoldásra váró feladat ugyanakkor a szelektív hulladékgyűjtő szigetek környékén található szemétkupacok újratermelődésének felszámolása.

Igazi zöld kezdeményezés és kedves gesztus a Gólyaliget, ahol minden helyi újszülöttnek ültetnek egy fát, amit aztán a család nagy szeretettel ápol. Büszkeséggel beszélt Balassa Balázs arról, hogy öt év elteltével bővíteni kellett a Tapolca patak és Liget utca közötti területet.

Szerencsésnek nevezte a polgármester, hogy sem vasút, sem főút nem okoz náluk zajterhelést, a rendezvények okozta zajhatást pedig korlátozták, szigorú keretet szabva az éjszakai programoknak. Arra is figyelmet fordít Szigliget, hogy igazodjon a nyári, környékbeli rendezvénydömpinghez, és elkerülje a nyári turista áradatot. Inkább a többi évszakban szervez programokat. Ősszel a Süllőfesztivál, télen az Újévi csobbanás, tavasszal pedig a Várfesztivál tartja a települést a figyelem középpontjában.