SZÉP-kártya: január elsejétől újra a turizmusé, nem lehet hidegélelmiszert vásárolni vele (turizmus.com)

Fölösleges volt aggódniuk a turisztikai vállalkozásoknak a SZÉP-kártya-zsebek hidegélelmiszer-vásárlásra való megnyitása miatt: a vendégéjszakák száma és az elköltött forintok összege 2023-ban nagyjából ugyanúgy, vagy egy kicsit jobban alakult, mint 2022-ben – írja a turizmus.com

Aggodalmat váltott ki a nyáron a turisztikai vállalkozások körében az a kormánydöntés, melynek értelmében, a feltölthető keret összegének növelésével párhuzamosan, a kormány átmenetileg szélesítette a SZÉP-kártyák felhasználhatóságát.

„A számokból az látszik, felesleges volt az aggodalom, hiszen a vendégéjszakák száma és az elköltött forintok összege nagyjából ugyanúgy, vagy egy kicsit jobban alakult, mint 2022-ben”

– hangsúlyozta Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány elnöke a VG Óperencia podcast legújabb epizódjában.

A szakember – aki korábban is megfogalmazta, hogy a kedvezményes keretösszeg 44 százalékos emelése akár még pluszbevételt is hozhat a szolgáltatóknak – ugyanerre számít 2024-ben is.

„A SZÉP-kártya-birtokosok száma 2023-ban 200 ezerrel 2 millió 750 ezerre növekedett, ráadásul idén, az év első 11 hónapjában ugyanannyit költöttek, mint amennyit 2022-ben összesen”

– közölte a műsorban az elnök. Emlékeztetett rá, hogy 2022-ben is lehetett élelmiszert venni februártól júniusig a kártyákkal, és akkor is azt látták, hogy nem a turisztikai költés rovására, hanem azon felül jelentkezett ez a vásárlás.

Az adatok szerint a trendvonal korábban is látott emelkedése tehát nem torpant meg. 2023 augusztusa óta kártyabirtokosok nagyjából ugyanakkora összeget, vagy egy kicsit többet költöttek turisztikai szolgáltatásokra, mint 2022-ben, miközben ezenfelül minden hónapban 6-7 milliárd forintért vásároltak élelmiszert. A turisztikai költés tehát szinten maradt, illetve egy keveset talán még nőtt is.

„Noha kártyabirtokosok 2023-ban mért költése körülbelül 380 milliárd forintot tett ki, még mindig van 80 milliárd forint a kártyákon, amit visznek magukkal tovább 2024-re”

– fogalmazott az adásban Princzinger Péter.

A 2,75 millió kártyabirtokos közül mintegy 700 ezernek van a kártyáján 100 ezer forintnál nagyobb összeg.