Szentbékkállára csábít a Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Szentbékkálla és környékének földtani, építészeti és kulturális gyöngyszemeit fűzi fel egy geotúrára a Balaton-felvidéki Nemzeti Park január 14-én, vasárnap.

A résztvevők bemelegítésül felsétálhatnak a szentbékkállai templom dombjára, ahonnan tovább gyalogolva a színes építőkövekből épült Velétei palotarom bukkan elő a fák közül a maga festői szépségében.

A továbbiakban egy hihetetlenül izgalmas földtörténeti esemény kőbe dermedt pillanatfelvételét láthatják a túrázók: a közeli vulkán kitörése nyomán mintegy 2 és fél millió évvel ezelőtt pontosan erre a helyre zúdult le egy forró, pusztító vulkáni törmelékár. A meghökkentő látványt nyújtó rétegsor leginkább egy hosszában elvágott geológiai püspökkenyérre emlékeztet, amelyben a mazsolák összesült pannon homokgalacsinok, a diók pedig az olivin zárványok.

Visszasétálva a falu központjába egy szép kilátópontról a Káli-medence látványában is gyönyörködhetnek a kirándulók, ahonnan tiszta időben még a Balaton déli partján emelkedő fonyódi és boglári vulkánok is jól látszanak.

A túra következő állomása a méltán világhírű Szentbékkállai-kőtenger. Bizonyára sokan jártak már ott, hintáztak az Ingókövön, (Kelemen-kő névre is hallgat), látták a madáritatókat. Ennek ellenére érdemes újból meglátogatni, mert élményt nyújthatnak az apró részletek, amikről sok érdekes információt tudhatnak meg, mialatt a gyerekek a világ egyik legjobb természet adta játszóterét vehetik a birtokukba. A vállalkozó szelleműeknek alkalma nyílik egy kis Pannon-tó kóstolóra is.

A program zárásaként a falu legszebb utcáján sétálhatnak végig a résztvevők, megcsodálva a Káli-medence népi építészetének gyöngyszemeit: a nádtetejű, hófehérre vakolt házakat különleges vakolatdíszekkel és macskalépcsőikkel.

Akinek még lesz kedve és energiája, a falu közelében levő kora-középkori Töttöskáli templomromot is megtekintheti.

Találkozási hely: Szentbékkálla, Öreghegy Fogadó Dózsa György u.

GPS: 46.886632, 17.568231

Geotúra dátuma és időpontja: 2018. január 14. (vasárnap), 10:00 óra

Várható időtartama: 4 óra

Geotúra nehézsége: könnyű

Geotúra jellege: térítéses, részvételi díj(ak):felnőtt 850 Ft, gyerek 400 Ft

Előzetes jelentkezé szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen mobilszám és e-mail cím megadásával. A túra legalább 10 fő jelentkezése esetén indul.

Jelentkezési határidő: a túrát megelőző napon (2018. január 13.), 16:00

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:

Sárdy Julianna, a Bakony–Balaton Geopark geotúra-vezetője; mobiltelefonszám: +36 30 491 0061, e-mail: sardy1@bfnp.hu

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat, esőkabát, túracipő, ennivaló, személyenként 1 liter folyadék.