Szennyvíziszapból bionyersanyag

Miként lehet a szennyvíziszapból bionyersanyag-termékeket előállítani – ezt vizsgálta egy március elején záruló, 360 millió forintos uniós támogatásból megvalósult projektben a  Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV) és a Miskolci Egyetem Konzorciuma. A projekt során szerzett tapasztalatokat és tudományos eredményeket a többi víziközmű-szolgáltató is felhasználhatja, a kísérleti folyamat során előállított, talajtápanyag utánpótlására, fejtrágyázásra alkalmas termék pedig a tervek szerint a lakosság számára is elérhetővé válik majd – áll a DRV közleményében.

 

A Bionyersanyag-termékskála kialakítása lokális technológiai sor figyelembevételével – hasznosíthatósági vizsgálatok üzemi körülmények optimalizálásával elnevezésű kutatási projekt célja a szennyvíziszap mint biomassza-nyersanyag, továbbá egyéb, tisztán bio-adalékanyagok felhasználásával a mezőgazdaságban és energiaiparban egyaránt kiemelkedően hasznosítható integrált, dinamikus termékportfólió létrehozása volt.

A konzorciumvezető DRV Magyarország területileg legnagyobb víziközmű-szolgáltatója, több évtizede foglalkozik vízellátással, szennyvízelvezetéssel, -tisztítással, az üzemeltetés során keletkező iszapok kezelésével, elhelyezésével. A projekt keretében felhasznált biomassza-alapanyagot a társaság szennyvíztisztító telepein a biomassza feldolgozásában alkalmazott legkorszerűbb szennyvíztisztítási technológiával állították elő, biztosítva annak kiváló minőségét.

A konzorciumi partner, a Miskolci Egyetem Nyersanyagelőkészítési és Környezeti Eljárástechnikai Intézete az oktatáson kívül alap- és ipari kutatási tevékenységeket végez. Az egyetem kutatói kutatási tapasztalataik alapján a projekt során meghatározták a hatékonyságnöveléshez szükséges kritikus beavatkozási pontokat és eljárástechnikai lépéseket. Magyarországon – egyedüli egyetemi oktatási és kutatási műhelyként – a Miskolci Egyetem intézetében folyik olyan kutatási tevékenység, és valósultak meg ehhez kapcsolódó projektek, amire alapozva a kísérletek során felmerült kérdésekre válaszok születhettek.

A projekt két megvalósítási helyszínen zajlott: a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt Siófokon üzemeltetett szennyvíztisztító telepén, valamint a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Nyersanyagelőkészítési és Környezeti Eljárástechnikai Intézet miskolci kutató-fejlesztő laboratóriumában.

A nagyszabású fejlesztési projektben országosan is elismert szakmai team dolgozott. A több mint 30 fős kutatócsapatot környezet-, anyag-, agrár- és biomérnökök, építőmérnökök, bioeljárástechnika- és reakciótechnika-szaktekintélyek, biomassza- és szennyvízkezelési szakértők, valamint termékfejlesztési sikereket elért szakemberek alkották.

A projekt keretében a konzorciumi tagok kidolgozták a célok megvalósításához szükséges alapanyag-felhasználást lehetővé tevő K+F-fejlesztés lépéseit és a technológiai követelményeket, elkészítették a termékmintákat, azok vizsgálati tapasztalatai alapján kidolgozták a termékprototípusok létrehozására szolgáló eljárásrendet, valamint kialakították és a felhasználási igényeknek megfelelően optimalizálták a termékskálát.

A projekt forrását az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosította – áll a közleményben.

 

***

A DRV Zrt.-ről:  az ország területileg legnagyobb víziközmű-szolgáltatója, amely 378 településen több mint 851 ezer ember ivóvízellátását biztosítja, továbbá 220 településen közel 636 ezer ember számára gondoskodik a szennyvíz elvezetéséről és tisztításáról. A többségi állami tulajdonú vállalat Baranya, Fejér, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyében szolgáltat.

A Miskolci Egyetemről: az egyetem az észak-magyarországi régió komoly hagyományokkal és nagy fejlődési lehetőségekkel rendelkező vezető felsőoktatási intézménye. Igazi universitasként működik, hiszen 7 karán és 1 intézetében több mint 300 szakon folytat képzéseket a felsőoktatási szakképzéstől az alap- és a mesterképzésen át egészen a doktorképzésig, az élethosszig való tanulás jegyében.