Szennyvízberuházási-projektek indulnak több veszprém megyei településen (veol.hu)

A meglévő szennyvíztisztító telepek technológai fejlesztése, korszerűsítése, illetve szennyvízcsatornázás a célja annak a projektnek, amelynek támogatási szerződését a napokban írták alá Berhidán az érintettek. A fejlesztések érintik a balatonfűzfői agglomeráció településeit is: Balatonfűzfőt, Balatonalmádit, Csopakot, Felsőörsöt és Lovast.

Több Veszprém megyei település polgármestere írta alá múlt héten Berhidán a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ÉKDU4 projektjének (Észak- és Közép-Dunántúli szennyvízelvezetési és kezelési fejlesztés 4.) szerződését, melynek révén számos település jutott jelentős segítséghez a jövő évre tervezett fejlesztésekhez. A beruházások 90 százaléka európai uniós, 10 százaléka kormányzati támogatásból valósulhat meg.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium projektjében a balatoniakon kívül érintett még több Veszprém megyei település, így Devecser, Berhida, Papkeszi, Adásztevel, Nagytevel, Homokbödöge, Nagygyimót, Csót, Ugod, Béb, Bakonykoppány és Bakonyszücs is.

– A most aláírt szerződés megközelítőleg 700 millió forint értékű beruházást jelent Devecsernek, melyből a település szennyvízhálózatának bővítésére és a tisztítótelep fejlesztésére nyílik lehetőség – nyilatkozta Ferenczi Gábor polgármester. Hozzátette, a város szerencsés helyzetbe került, hiszen a Területi- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) révén további, több mint 300 millió forintot nyert el a devecseri használtcikkpiacnak helyszínt biztosító iparterület szennyvízhálózatának kialakítására, s a két, 2018-ban megvalósítandó beruházás műszaki összekapcsolására kiváló lehetőség nyílik.

– Az ÉKDU4-projektben való részvételre körülbelül hat éve pályáztunk, idén értesültünk róla, hogy bekerültünk a kiválasztott települések közé. A beruházások kapcsán a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szervezi a kivitelezést – mondta el Lovas község polgármestere, Ferenczy Gáborné. Hozzátette, esetükben a község egy eddig nem csatornázott utcában végzik el tavasszal a körülbelül 8-10 millió forint értékű csatornázási munkálatokat.

– Nettó 780 millió forintot kaptunk a már meglévő szennyvízellátó rendszer felülvizsgálatára és korszerűsítésére. A háromkazettás szennyvíztisztítónk egy régi és kis teljesítményű kazettáját nagyobb teljesítményűre cseréljük, továbbá. egy kisebb településrészünk csatornázásból korábban kimaradt ingatlanjait szeretnénk a szennyvíz-elvezetési rendszerre kötni ebből a pénzből – mondta el Pergő Margit berhidai polgármester.