Szebb, komfortosabb lehet Paloznak (veol.hu)

 

Czeglédy Ákos polgármester reméli, hogy hasonló jó évet zárnak idén, mint tették azt tavaly, amikor is több pályázati forrásból fejlesztések valósultak meg a településen. Év végére szeretnék elérni, hogy befejeződjön a Szent József-ház felújítása.

– Mint ismert, az önkormányzat 35 millió forint belügyminisztériumi támogatáshoz jutott, mégis jó ideje nem történt semmi a faluközpontban. Az ellentmondás abban rejlik, hogy a támogatási szerződés megkötése késett, így a közbeszerzési eljárást csak szeptemberben lehetett elindítani. Sajnos az első kiírás nem volt sikeres, de remélem, hogy az újabbra már találunk olyan kivitelezőt, akivel meg tudjuk kötni a szerződést, és tavasszal végre megkezdődhetnek a munkálatok a faluközpontban – nyilatkozta Czeglédy Ákos polgármester a veol.hu-nak

Az önkormányzat közel ötmillió forintból, saját erőből kezdte meg tavaly a közvilágítás kiépítését a Deák Ferenc utcában, a 12 új lámpatestet néhány héten belül üzembe is helyezik. Hamarosan az internet és kábeltelevízió-szolgáltatás is elérhető lesz az utca lakóinak. A Lechner Tudásközpont pályázatán nyertek ötvenszázalékos támogatást a tájház felújítására. A közel ötmilliós beruházásban a nádazást, festést, a faszerkezetek rovar- és gombamentesítését tudják elvégeztetni.

Sokat remélnek még a Magyar falvak programtól, itt is várják a pályázati kiírásokat. Terveik között szerepel több utcának (Kossuth Lajos, Boldog Apor Vilmos, Kisparti) és esetleg a polgármesteri hivatalnak a felújítása. Utóbbi azonban nagy valószínűséggel jövőre valósulhat meg. A Kishegyi utcának egy részét tavaly ősszel leaszfaltozták, ezt szeretnék idén befejezni.

Czeglédy Ákos ugyanakkor örömmel újságolta, hogy a kerékpáros pihenő fejlesztésére a Balaton Fejlesztési Tanácstól tavaly kétmillió forint pályázati támogatást kaptak, melyet 500 ezer forinttal egészítettek ki. A kirándulók, átutazók számára a balatoni régió egyik legkomfortosabb települése lesz Paloznak, ahol nemcsak a falu központjában, hanem a község határában, a balatoni bringakör mellett lévő kerékpáros pihenőnél is napi 24 órán át működik majd ingyenesen egy illemhely.