Százmillió? Nem akadály! A luxusért semmi sem drága a Balatonnál (sonline.hu)

Megélénkült az ingatlanpiac a Balatonnál, főként az új építésű, rengeteg extrával ellátott, panorámás lakások iránt lett nagyobb a kereslet. Szakemberek szerint igazi lakásátadási robbanás várható a nyártól.

 

Ötszázezer és egymillió forint közötti négyzetméteráron lehet új lakáshoz jutni Siófokon, egy friss összegzés szerint a magyar tengernél elsősorban a panorámás, drága árfekvésű ingatlanokat keresik. – Közel háromezer új lakás építése indult most három Balaton-parti településen, Siófokon, Balatonfüreden és Keszthelyen. Az Aranyparton és az Ezüstparton is láthatunk beruházásokat, ezek közül többet még az idén, vagy legkésőbb a következő nyáron átadnak – mondja Kovács Zsolt a  Lakáskulcs-direct Ingatlan és Hiteliroda helyi vezetője. – A legkeresettebbek a panorámás, közvetlenül a vízre néző lakások. Egy átlagos, hatvan négyzetméteres társasházi ingatlan ára jelenleg eléri a 60 millió forintos árat. Érdekes, hogy a legdrágábbakat keresik a leginkább, sorban veszik a százmilliós vagy annál is drágább lakásokat – mutatta a házak látványterveit az ingatlanos szakember.

A piac igényei szerint igen népszerűek az „okosotthonok”, a teljes komfort érdekében ezekben a házakban rengeteg beépített extrával találkozhatnak a vásárlók. Okosotthonokat építenek, távvezérléssel működtethető redőnyzettel és prémium burkolatokkal. Nagyon sok ingatlant belsőépítész által kivitelezett állapotban adnak át. A luxuslakások sajátossága a hatalmas terasz, ami közvetlen panorámát biztosít a Balatonra. – A kivitelezők maximálisan leterheltek, a munkaerőhiány itt is nehezíti a beruházásokat, de szerencsére a parton azok a régi motoros vállalkozók dolgoznak, akik megtartották a meg tudták tartani brigádjukat és jó minőségű munkát adnak ki a kezükből – mondta Kovács Zsolt. Az ingatlanpiaci szakértők szerint nincs még vége az áremelkedésnek, ezért a fővárosban és a Balatonnál befektetési céllal is érdemes lakást vásárolni a közeljövőben. Sokan teszik ezt. A számítások szerint a következő években visszakapaszkodik az ingatlanpiac a válság előtti szintre. Az új építkezéseket 2019 végéig be kell fejezni, addig lehet ugyanis értékesíteni az ötszázalékos áfával kínált új lakásokat.

 

Ha esetleg kastélyt szeretne, Somogyban is van választék

Több mint háromszáz kastély keresi leendő tulajdonosát hazánkban az ingatlan.com internetes oldalon – derült ki a hirado.hu cikkéből. A portál szerint a legtöbb kastélyt Pest megyében és a fővárosban kínálják eladásra, ám Fejér, Baranya és Vas megye mellett Somogy is népszerű felbukkanási helye a kastélyoknak. Két somogyi példát is sorakoztattak: Balatonbogláron 380 millió forintért egy 305 négyzetméteres ingatlan keresi gazdáját. Az épület még bővíthető tetőtér beépítéssel, alatta pincerész van, és a kastélyhoz tartozó telekterület több mint 71 ezer négyzetméter. Somogygesztiben pedig egy negyven hektáron elterülő, háromszintes kastélyszálló várja leendő gazdáját. Az impozáns épületet és telket 250 millió forintért árulják.