Százhúsz éve várjuk, hogy kiszállítsák a kedvenc balatoni sütinket (likebalaton.hu)

Mézeskalács, habcsók, dobostorta, kugler, teasütemény, szalonsütemény, csemegesütemény, cukorsütemény, díszsütemény, asztali sütemény és szalonczukedli is készült karácsony előtt elvitelre a keszthelyi cukrászdákban a múlt század fordulóján.  


XIX-XX. század fordulóján is kínáltak elviteles süteményeket a keszthelyi cukrászdák.

Azt gondolnánk, ebben az időben minden háziasszony otthon sütötte meg a finomságokat, akár a szakácsnőjével, akár a cselédlányokkal közösen, de már ekkor is népszerű volt, hogy cukrászdai termékek kerültek az ünnepi asztalra – avat be bennünket a régi ízek titkaiba Iski Szilvia, a Helikon Kastélymúzeum történésze. Akik megengedhették maguknak vagy ahol a ház asszonyának nagyon sok jótékonysági eseményre kellett elmennie az ünnepi időszakban, ők megrendelték a süteményeket a cukrászdákból, némelyik vendéglátóhely még házhoz szállítást is vállalt. A keszthelyi cukrászdákban különböző teasüteményeket, szalonsüteményeket, csemegesüteményeket, cukorsüteményeket, díszsüteményeket és asztali süteményeket is lehetett rendelni ünnepi időszakban.

Tulajdonképpen ezek a sütemények az aprósüteményeket jelentették, természetesen tortákat is tudtak előrendelni, ugyanúgy, mint ma. Piskóta, linzer, leveles, hájas, hajtogatott és égetett tészta lapú sütemények is sorakoztak a kínálatban, különböző töltelékekkel és díszítéssel.

A cikk folytatása itt elolvasható.