Százezer forintot fizethet, aki füstöl a portáján (magyarnemzet.hu)

Évtizedek óta bevált – bár számos településen egyes időszakokban tiltott – szokásról kell lemondania minden családi ház, kiskert, nyaraló tulajdonosának, mivel ettől az évtől teljes tilalom alá sorolta egy új szabályozás az avar és a zöldhulladék égetését. A szigorú korlátozást a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet végéig felfüggesztették, így továbbra is az önkormányzatok rendelkeznek, de nem maradhat el a felkészülés az újabb megoldásokra – írja a magyarnemzet.hu.


Várhatóan néhány hónapos haladék ad lehetőséget a lakosság számára, hogy megismerje az alternatív megoldásokat a lehullott levelek, növényszármazékok, kerti zöldhulladék eltüntetésére az eddig alkalmazott égetés helyett. Erre amiatt is lényeges gondolni, mert egy december végén, január elején háromezer ember megkérdezésével készült felmérés szerint – főként a húszezer fő alatti településeken – majdnem minden második érintett nem ismer más alkalmas eljárást az égetéssel szemben.

Márpedig, ha a veszélyhelyzet után a teljes, országos tiltás élesedik, és az illegális avarégetés bárhol bizonyítást nyer, a szabálysértők maximum százezer forintos bírsággal büntethetők.
– Már nem késlekedhet tovább a lakosság alapos tájékoztatása, mivel a megkérdezett kerttulajdonosok 80 százaléka nem is tudta, hogy továbbra is az eddig alkalmazott önkormányzati rendelet a mérvadó – állapította meg az Agroinform.hu szakportál.

Felmérésük megmutatja az idehaza jellemző tendenciákat: a többség eddig évente egy-két égetéssel letudta a a kiskertben felhalmozódó növényi hulladék megsemmisítését, negyedük viszont gyakrabban nyúl a gyufához. Sokan ráadásul nem is az avart, hanem a levágott szőlővesszőt dobják tűzre.

Azzal az indoklással, hogy az égetést a levegőminőség védelmében tiltják be, meglehetősen kevesen, a válaszadók harmada ért egyet teljes mértékben, többen vannak, akik azt gondolják, hogy a jól megválasztott időpontban zajló égetés eddig sem volt zavaró a környékükön.
Pedig az égetéssel szemben számos alternatív megoldás áll rendelkezésre.

Vannak, akik a szervezett elszállítást választják, de velük azonos arányú azoknak a tábora, akik a komposztálást tartják megfelelőnek az illegálisnak minősített megoldás kiváltására. Az agrárszakértők szerint továbbá a felaprózás utáni szétterítés is segíthet a problémán.

– A tavaszi kerti és ültetvényes munkák kezdetéig, illetve a veszélyhelyzet végéig rendelkezésre álló időt célszerű kihasználni a problémamentes átállás érdekében – figyelmeztetett Bolyki Bence, az Agroinform.hu ügyvezetője.

Mint mondta, számos településen kell kidolgozni a közösségi elszállítás és feldolgozás mikéntjét, de legalább ilyen fontos a lakosság megfelelő informálása is a változásról. Megjegyezte, hogy

a rögzült szokásokon kívül a szigorú szankcionálás késlekedése oda vezethet, hogy az alkonyatkor ég felé törő füstoszlopok még sokáig a vidéki látkép részei maradnak.