Száz kilós bombát ástak ki a tűzszerészek Balatonszabadiban (sonline.hu)

Korábban egy szovjet aknavetőgránát került elő, több repeszt elszállítottak, és találtak egy 100 kilós szovjet légibombát is élesített orrgyújtó szerkezettel, amelyet a helyszínen hatástalanítottak a tűzszerészek. Hasonlót szedtek ki a napokban a Dunából is. 

A nyáron több mint 450 rendőrségi bejelentés érkezett a tűzszerészek ügyeletére, és augusztus végéig már több mint 1300 esetben riasztották feltételezett robbanóeszköz miatt őket. Somogyban közel félszáz esetben kellett vonulniuk, még száz kilós élesített, szovjet légibombát is találtak Balatonszabadiban.

Többször megfordultak a tűzszerészek idén Balatonszabadiban. Júniusban egy szovjet aknavetőgránát került elő, több repeszt szállítottak el, és találtak egy 100 kilós szovjet légibombát is élesített orrgyújtó szerkezettel, amelyet a helyszínen hatástalanítottak. Hasonlót szedtek ki a napokban a Dunából is. Balatonszabadiban a százkilós légibomba hatástalanításának idejére közel félkilométeres sávban zárták le a területet.

Somogyba idén eddig összesen 45 alkalommal vonultak az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonái, jellemzően a második világháborúból visszamaradt robbanóeszközök kezelésére.

A tűzszerészek a Somogyi Hírlapnak elmondták: kilenc alkalommal sürgősséggel mentesítettek a tűzszerészek.
Augusztusban a jákói Kossuth utcában egy családi ház kertjében került elő egy német 81 milliméteres aknavetőgránát szétválva, élesített gyújtószerkezettel. A robbanóeszközt elszállították és meg is semmisítették a tűzszerészek.

Júliusban Nikla és Öreglak között a főúton árokásás során találtak robbanóeszközt. A tűzszerészek a műszeres átvizsgálást követően 5 szovjet aknavető gránátot és egy szintén szovjet páncéltörő gránátot szállítottak el a helyszínről.

Marcaliban, a Karikás Frigyes és Noszlopy Gáspár utca sarkán árokásás közben egy szovjet F-1-es kézigránát került elő gyújtószerkezet nélkül. Kelevízen egy szovjet repeszgránátot találtak sérült gyújtószerkezettel.

A cikk folytatása itt elolvasható.