Szaunaház és Pumptrack pálya – jelentős beruházások Balatonalmádiban (Iránytű)

Sikeresen pályázott Balatonalmádi a Kisfaludy strandfejlesztés harmadik és negyedik stádiumára. Mind a két alkalommal strandonként 30-30 millió forintot nyertek. Létrehoztak egy kerékpáros akadálypályát, állami forrásból. Közel egymilliárd forintból, a Magyar Kormány támogatásával, teljesen megújult a vörösberényi jezsuita kolostor – sorolta az elmúlt időszak fejlesztéseit az Iránytű című közéleti havilapnak Balatonalmádi polgármestere. Kepli Lajos kifejtette: az épületben a 18 szoba és a közösségi terek is új életre keltek és kulturális központként funkcionálnak. 

Rögtön a ciklus elején átadták a 10 csoportos óvodát, illetve a kolostor és a sportpálya építését végig kísérte a kezdetektől, de ezekre a pályázatokat az előző  önkormányzat adta be – kezdte Kepli Lajos. Balatonalmádi polgármestere elmondta: az Almádi Magocskák Óvoda idén ünnepelte fennállásának 70. évfordulóját. A jubileummal egybeesett a város első ovisportpályájának átadója. A tizenkét méter hosszú és hat méter széles, műfüves, hálóval körülvett többfunkciós létesítmény a Nemzeti Ovisport Program sikeres pályázatával és az Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány támogatásával valósult meg. A Pumptrack pálya az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztosság és a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség összefogásával jött létre, mely a 2020-ban meghirdetett Országos Bringapark Program keretében valósult meg. A kerékpáros ügyességi pályát főleg terepkerékpárosok használhatják, de mivel aszfaltozott a pálya, így rollerrel, gördeszkával is lehet rajta „közlekedni”.

Július elején jött a jó hír, hogy 400 millió forintot tudunk fordítani a belterületi úthálózat fejlesztésére. Ebből az összegből jónéhány utca felújításra kerül. 100 millió forintot pedig egy többfunkciós sportcsarnok előkészítési munkálataira tudunk felhasználni. Az EKF pályázatán nemrégiben nyertünk 120 millió forintot. A nemrégiben megújult kolostor épületnek az első és hátsó kertjét kívánjuk rendbe hozni. Itt gondolok kertépítésre és egy közösségi tér megvalósítására, ahol rendezvényeket lehet majd tartani. Öröm lesz majd gyönyörködni, hogy a kolostor épülete egy méltó díszkertet kap. Szeptember végén aláírtuk a bölcsőde kivitelezési szerződést, a közbeszerzésen nyertes Kuti és Fia Kft. ügyvezetőjével, Kuti Attilával. A munkagépek felvonultak, megkezdődött az építkezés, várható átadás jövő tavasszal lesz.

-sorolta a terveket a városvezető.

Kepli Lajos hozzátette:  további jó hír, hogy a Wesselényi strandon szaunaház épül. A Turisztikai TOP pályázaton 146 millió forintos támogatást nyertek erre a célra. A képviselőtestület döntése alapján „Együtt egész télen” címmel december 19-től február 15-ig egy 30×18 méteres műjégpálya kerül felállításra a rendezvénytéren a Wesselényi strand bejárata előtt, az óriáskerék helyén.

Terveink szerint aranyvasárnap, azaz december 19-én adják át a korcsolyázni vágyóknak a jeget. A rendezvénytér faházai is megnyitnak, kitelepülni szándékozó vállalkozók jelentkezését még várják.